Et kültürümüzün önemli parçalarından birisi de sucuktur. Sucuk, et kıymasının kurutulmuş sığır bağırsağına doldurularak kurutulması şeklinde hazırlanır. Sucuğun karakteristiğini içeriğinde bulunan sarımsağın yanında kimyon, sumak ve kırmızıbiber gibi baharatlar oluşturur. Sucuğun makbulü dana etinden yapılmış olandır. Ancak günümüzde maliyeti düşürmek için sucuklara küçükbaş hayvanların ve hindi gibi kanatlıların etleri de katılmaktadır.
Sucuk ne kadar kaliteli olursa olsun, uygun şekilde pişirilmezse lezzetli olmaz. Sucuk pişirmede en çok karşılaşılan sorun, sucuğun pişirilmek istenirken kurutulmasıdır. Sucuğun kurutulmadan pişirilebilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Şimdi, sucuğun nasıl pişirilmesi gerektiğine bir göz atalım.
Sucuk Nasıl Pişirilir?
- Sucuk pişirilmeden önce üzerindeki zarı soyulmalıdır. Zarı soymakta zorlanılıyorsa, bu zarın iyice kurumuş ve sucuğa yapışmış olmasından kaynaklanmaktadır. Sucuğun zarının rahatlıkla soyulabilmesi için öncelikle ıslatılması gerekir. Islatılan zar, dikine bir çizik atılarak kolayca soyulabilir.
- Zarı soyulan sucuk isteğe göre dilimlenebilir. Ancak sucuk dilimlerinin çok ince ya da çok kalın olmamasına dikkat edilmelidir. İnce dilimler kısa sürede kururlar, çok kalın dilimlerinse içleri pişmeden dışları yanabilir. Sucuk, yuvarlak şekilde ya da tam ortasından dikey şekilde kesilerek de dilimlenebilir.
- Dilimlenen sucuklar orta ateşte ve kendi yağlarını salacakları için tavaya yağ koyulmadan pişirilirler. Tavaya eklenecek her malzeme sucuğun kendine has tadından ve aromasından uzaklaşmasına sebep olacaktır. Sucuğun orta ateşte pişirime süresi 3 ila 5 dakika arasında olmalıdır. Sucuk dilimlerinin bir yüzü piştikten sonra diğer yüzü çevrilmeli, sucuklar sürekli döndürülmemelidir.
- Sucuk mangalda pişirilecekse de ateşin harlı olmaması gerekir. Harlı ateş sucuğun içi pişmeden yanmasına sebep olur. Mangalda pişirilecek sucuk genellikle dikine kesilir ve bu şekilde kesilen sucuk kalın olduğu için sucuğun iç yüzü tel kafes şeklinde bıçakla çizilir.