Antakya, Gaziantep, Kilis, İskenderun ve Mardin bölgelerinde yetişen kekik gibi kokan ve güzel bir lezzete sahip olan bitkiye zahter denir. Zahter salatada ve kahvaltıda zeytin ile birlikte yada bitki çayı olarak kullanılır. Kekik olarak da bilinen zahter, kokusu ve tadı ile kekik gibi algılanır. Aynı zamanda bir çok derde deva olan zahter bitkisi her bölgede yetişmektedir.
Zahterin içerisinde uçucu yağlar bulundurur ve bu maddeler sayesinde idrar söktürüp vücutta bulunan fazla suyun atılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda yağ yakar, böbrek taşı düşürür, karın ağrısını ve gazı önler, baş ağrılarına iyi gelip hafızayı güçlendirir. Zahter bunlardan farklı olarak daha bir çok çeşit hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır fakat öncesinde doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Zahteri tüketilmesi için ise önünüzdeki 3 seçenek ise şu şekilde;
1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı zahter ekleyin ve kısa bir süre demlenmesini bekleyin. Demlenme bittikten sonra çayınızı tüketebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta zahteri demlikte normal çay gibi kaynatmamanızdır. Kaynama sırasında içerisinde bulunan Thymol eterinin uçmasını ve tadının çok acı olmasına neden olur.
- Kahvaltılık Olarak Kullanmak
Zahteri kahvaltıda kullanmak isterseniz leblebi, kavun, karpuz çekirdeği, buğday, mayana, küzbara, kimyon, sumak, susam, biber, tuz ve melengiç gibi diğer baharatlarla karıştırıp tüketebilirsiniz. Eğer zahteri sade olarak tüketmek isterseniz yeşil zeytin, zeytinyağı, pulbiber ve maydonoz ile birlikte tüketebilirsiniz.
- Kahvaltılık Toz Olarak Kullanmak
Toz olarak zahter kullanmak alternatif bir yöntemdir ve kullanımı şu şekilde olabilmektedir. Toz zahteri bir tabağa koyun ve yanına başka bir tabakta zeytinyağı koyun. Ekmeğinizi önce zeytinyağına daha sonra zahter tozuna batırarak tüketin.