Gargara Forum » Genel Bölümler » Ev Teknolojileri » Nest Mercek Altında

Yeni Konu Aç Konuyu Cevapla

     
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 23 Eylül 2015, 19:46   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Nest Mercek Altında




Geçtiğimiz Ocak ayında Google’ın satın almasından önce Nest’i bilen kişi sayısı pek fazla değildi. Ancak Google’ın satın almasından sonra tüm gözler Nest’in üzerine çevrildi. Biz de Ocak ayından bu yana Google bünyesinde bulunan bu firmayı mercek altına aldık. Bu yazımızda Nest firmasının kuruluşundan, mevcut ürünlerine kadar birçok konuya değineceğiz. Hazırsanız başlayalım!
Nest Hakkında

Nest ev otomasyonu ya da başka bir deyişle akıllı ev teknolojisi üzerine ürünler geliştiren, merkezi Palo Alto, Kaliforniya’da bulunan ve eski Apple mühendisleri Tony Fadell ve Matt Rogers tarafından 2010’da kurulan bir girişim şirketidir.
Şirket 2011’de ilk ürünü olan Nest Learning Thermostat’ı duyurdu. 2013’te ise Nest Protect adındaki duman ve karbonmonoksit dedektörünü piyasaya çıkardı. Kısa sürede büyük başarı yakalayan şirket, Ocak 2014’te yaklaşık 3.2 milyar dolar karşılığında Google bünyesine katıldı.
Şu anda Nest’in iki ürünü mevcut. Bunlar Nest Learning Thermostat ve Nest Protect. Şimdi sırasıyla onları inceleyelim.
Nest Learning Thermostat

Adından da anlaşılacağı gibi Nest Learning Thermostat‘ın en büyük özelliği kendi kendine öğrenebiliyor olması. Cihazın tam anlamıyla “akıllı” ifadesini karşıladığını söyleyebiliriz. Cihaz sizin düzeninizi öğrenip, kendini buna göre programlayabiliyor. Termostatın sizin yaşam düzeninizi öğrenmesi yaklaşık bir hafta sürüyor. Ve bundan sonra siz hiçbir değişiklik yapmasanız da, o evin sıcaklığını otomatik olarak ayarlıyor.
Nest’in öğrenme süreci aslında 1 hafta ile sınırlı değil. Mesela, art arda 3-4 gün sıcaklığı değiştirdiniz. Nest bunu algılıyor ve programı değiştirip kendini yeniden programlıyor. Ancak tek seferlik ayarlamalar Nest’in dikkatini çekmiyor.
Nest Thermostat’ın geliştirme sürecinde odaklanılan konulardan birisi de enerji tasarrufu. Yapılan araştırmalara göre ısıtma/soğutma harcamalarımız toplam enerji masraflarımızın yarısını oluşturuyor. Nest firması, programlanabilir bir termostat kullanmanın bu ısıtma/soğutma harcamalarını yaklaşık %20 oranında azaltabileceğini belirtiyor. Ancak çoğu insan karmaşık oldukları için termostatları programlamıyor ya da programlanabilir bir termostat kullanmıyor. İşte Nest Learning Thermostat tam da bu noktada bize kolaylık sağlıyor.
Geniş Özellik Yelpazesi

Nest bu termostatı çok ayrıntılı bir şekilde tasarlamış. Öyleki, kullanıcıya kolaylık sağlaması için her şey düşünülmüş. Ayrıca termostatta enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik birçok özellik mevcut. Nest Thermostat’ın geniş yelpazedeki özelliklerine şöyle bir göz atalım:
  • Auto-Away: Nest Learning Thermostat’ın sahip olduğu Auto-Away özelliği sayesinde cihaz evde kimse olmadığını algılıyor ve enerji tasarrufu sağlamak için sıcaklığı buna göre ayarlıyor.Ayrıca evinizde birden fazla Nest Learning Thermostat’a sahipseniz, bunlar birbirine bağlanarak Auto-Away özelliğini koordine ediyorlar ve enerji tasarrufu sağlamanız için birlikte çalışıyorlar.
  • Nest Leaf: Termostatın sahip olduğu özelliklerden bir diğeri de Nest Leaf. Leaf, yani yaprak, enerji tasarrufu sağladınız günlerde beliriyor ve size önceki günlere nazaran daha az enerji tükettiğinizi belirtiyor.
  • Early-On: Nest Learning Thermostat öğrenebilen ve kendi kendini programlayabilen algoritması sayesinde uyanacağınız saati öğrendikten sonra siz uyanana kadar evin ideal sıcaklığına ulaşmasını sağlıyor. Ya da aynısını siz işten eve dönerken gerçekleştiriyor. Nest Learning Thermostat’ın bu özelliğinin ismi ise Early-On.
  • Energy History: Energy History özelliği sayesinde istediğiniz zaman; enerji kullanımınıza, ne kadar tasarruf sağladığınıza ve bu tasarrufu nasıl gerçekleştirdiğinize göz atabilirsiniz. Ayrıca Nest’in size gönderdiği, enerji kullanımınızın özetini ve nasıl daha çok enerji tasarrufu yapabileceğiniz hakkında öneriler de içeren aylık enerji raporu sayesinde ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
  • Airwave: Termostatın Airwave özelliği yazın soğutma masrafınızı azaltmanızı sağlıyor. Evdeki nem oranının çok yüksek olmadığı zamanlarda Nest bunu algılıyor ve klimanın çalışmasını durduruyor. Bu sayede yüksek tutarlı faturalarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüyor.
  • Auto- Schedule: Termostatın sizin programınızı öğrendikten sonra evin sıcaklığını otomatik olarak ayarlamasını sağlayan özelliğin ismi Auto-Schedule. Bu özellik sayesinde Nest Learning Thermostat değişen hayatınıza sürekli uyum sağlıyor.
  • Auto-Tune: Bu özellik, rahatlığınızdan ödün vermeden enerji masraflarınızı azaltmak için çeşitli yollar buluyor. Auto-Tune özelliği sayesinde Nest Learning Thermostat dışarıdaki sıcaklığı kontrol ederek evin sıcaklığını buna göre ayarlıyor. Ayrıca bünyesinde Rush Hour Rewards ve Seasonal Savings adı verilen iki servisi de barındırıyor.
  • System Match: System Match özelliği sayesinde Nest değişik termostat sistemlerine uyum sağlayabiliyor. Basınçlı hava sistemi,ısı pompası sistemi ve radyant sistemi gibi…
  • Sunblock: Sunblock, termostat direk güneş ışına maruz kalıp ısısı yükseldiğinde bunu algılıyor ve ortamın gerçek sıcaklığını tespit ederek doğru sıcaklığı ayarlıyor.
  • Time to Temp: Bu özellik sayesinde Nest Learning Thermostat zamanla evinizi ısıtmanın ya da soğutmanın ne kadar sürdüğünü öğreniyor ve hedef sıcaklığa ulaşmanın ne kadar sürdüğünü sizin de bilmenizi sağlıyor.
  • Cool to Dry: Cool to Dry nemden dolayı ortamın sıcaklığı yükseldiği zaman, ortamdaki nem oranının düşürülmesini sağlayan bir özellik.
  • Filter Reminders: Nest ısıtma/soğutma sisteminizin kaç saat çalıştığını baz alarak hava filtresini değiştirmeniz gerektiği zaman size haber verir.
  • Heat Pump Balance: Isı pompası sistemine sahipseniz, bu özellik isteğinize bağlı olarak daha fazla konfor ya da daha fazla tasarruf sağlar.
  • True Radiant: Radyant sistemlerin evi ısıtması ya da soğutması çok uzun zaman almaktadır ve buna bağlı olarak radyant sistemlerin düzenli bir ısı sağlamaları pek mümkün olmamaktadır. True Radiant özelliği ise size tahmin edilebilir bir program ve düzenli bir ısı sağlıyor.
  • Weather Aware: Nest Wi-Fi bağlantısı sayesinde hava durumunu ve hava durumu tahminlerini sürekli izler. Böylece havadaki sıcaklık değişimlerinin enerji kullanımını nasıl etkilediğini anlayabilirsiniz.
  • Nest Sense: Nest sizin alışkanlıklarınızı öğrendikten ve eviniz hakkında bilgi edindikten sonra, Nest Sense özelliği ile otomatik olarak rahatlık ve enerji tasarrufu dengesini sağlıyor.
  • Activity Sensors: Nest’in faaliyet sensörleri 150 derecelik bir görüş alanına sahiptir. Nest bu sensörler yardımıyla menzilindeki faaliyet durumunu kontrol ederek duruma göre Auto-Away özelliğini devreye sokuyor.
  • Humidity Sensor: Nemi algılayan sensörler evinizdeki nem oranını gösteriyor ve kontrol ediyor.
  • Temperature Sensors: Nest Thermostat, üç adet sıcaklık sensörü yardımıyla evinizin sıcaklığını ve sıcaklık değişimlerini sürekli olarak takip ediyor.
Kolay ve Güvenli Erişim

Nerede olursanız olun, cep telefonunuz ya da tabletiniz sayesinde ister mobil uygulamasından isterseniz web tarayıcınızdan Nest hesabınıza giriş yaparak termostatınıza bağlanabiliyor ve sıcaklığı istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Hem evinizde, hem ofisinizde Nest Learning Thermostat mevcutsa, bunları tek bir Nest hesabından kontrol edebiliyorsunuz. Hatta 10 adete kadar Nest Learning Thermostat’ı bir hesaptan yönetebiliyorsunuz.
Akıllı ev sistemlerinde diğer bir önemli nokta ise güvenlik konusu. Sonuçta internet ya da mobil uygulama üzerinden sisteme erişebiliyorsunuz. Böyle olunca da güvenlik çok önemli bir hal alıyor. Nest’in ise bu konuda herhangi bir şüphesi yok. 128-bit açık anahtarlı şifreleme kullanan sistemlerinin tamamen güvenli olduğunu belirtiyorlar.
Cihazın kurulumu oldukça kolay ve kendi başınıza rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Kurulum yaklaşık 30 dakika sürüyor. Ayrıca Nest’in internet sitesinde adım adım kurulumu gösteren videolar da mevcut.




Öğrenebilir, Programlanabilir, Kişiselleştirilebilir

Özetlemek gerekirse, Nest Learning Thermostat öğrenebilen ve programlanabilen kişiselleştirilebilir bir termostat. Nest Thermostat en büyük farkı konfor ve enerji tasarrufu konularında yaratıyor. Cihazın sahip olduğu tüm özellikler genel olarak bu iki unsuru destekliyor.
Tüm bunların yanında Nest Learning Thermostat’ın Türkiye pazarında yer almayacağını söyleyebiliriz. Çünkü cihaz Amerikan evlerinin ısıtma altyapısına göre dizayn edilmiş. Ve bu Türkiye’deki ısıtma sistemlerinden farklı. Ancak biz de Nest’in yerel versiyonlarıyla karşılabiliriz. Hatta Ingenious adlı Türk firmasının çıkardığı akıllı ev sistemi ile bu konuda bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. (Ingenious yazımızı buradan okuyabilirsiniz.)
Nest Protect

Nest’in akıllı termostatından sonra piyasaya sürdüğü cihaz ise Nest Protect. Nest Protect, bir duman ve karbonmonoksit alarmı. ABD’nin birçok eyaletinde çıkarılan yasalar gereğince her evde karbonmonoksit alarmı bulundurmak zorunlu. Nest de bu alanda devrim yaratacak nitelikte bir ürün geliştirmiş.
Duman ve Karbonmonoksit Alarmı Yeniden Tanımlanıyor

Yukarıdaki alt başlık Nest’in bu cihazı tanıtmak için kullandığı ifade. Cihazın özelliklerine şöyle bir bakınca çok da haksız olmadıklarını söyleyebilirim. Nest Protect bildiğimiz alarmlardan çok farklı. Şimdi bu farklara bir göz atalım.
  • Heads-Up: Nest Protect Heads-Up özelliği sayesinde herhangi bir acil durum sezdiğinde önce size bir erken uyarı veriyor. Bu erken uyarı, sarı ışık ve bir insan sesiyle durumun size bildirilmesi şeklinde oluyor. Nest Protect size dumanın nerede olduğunu söylüyor. Böylelikle siz bu durumun gerçekten bir acil durum olup olmadığını anlıyorsunuz. Ve eğer ciddi bir durum yoksa alarmı kapatıyorsunuz. Bu da size o sinir bozucu alarm sesini duymadan önce alarmı kapatmak için size süre tanımış oluyor.
  • What To Do: What To Do özelliği acil bir duruma karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Bu özellik sayesinde acil bir durumda haber verilmek üzere bir kişinin iletişim bilgilerini yazabiliyorsunuz.
  • Patlight: Nest Protect’in Patlight özelliği gecenin bir yarısı su içmek için yataktan kalkıp karanlıkta mutfağın yolunu bulmaya çalışırken yolunuzu bulmanıza yardım ediyor. Karanlıkta olduğunuzu algılayan faaliyet sensörleri özelliğin devreye sokulmasını sağlıyor ve Nest Protect’in üzerindeki ışıklandırmalar yolunuzu aydınlatarak size yardımcı oluyor.
  • Nightly Promise: Bu tarz alarmların en sinir bozucu yanı pilinin bitmek üzere olduğunu haber vermek için gecenin bir vaktinde ötmeye başlayarak sizi uykudan uyandırmasıdır. Nest, Nightly Promise adındaki özelliğiyle bunun çözümünü bulmuş. Işıkları söndürdüğünüzde Nest ‘in üzerinde hızlıca yanıp sönen yeşil bir ışık belirdiyse, bu pil iyi durumda ve sensörler çalışıyor demek. Ancak bu ışığın rengi sarı ise, bataryaları değiştirmeniz gerekiyor ya da başka bir sorun var demek. Böyle bir durumda Nest Protect’in üzerindeki butona basıyorsunuz ve o size sorunun ne olduğunu söylüyor. Ayrıca Nest Protect pilini sürekli kontrol ederek pilinin bitmesinden çok önce telefonunuza bildirim mesajı göndererek sizi bilgilendiriyor. Böylelikle uykunuzdan uyandırılma gibi bir probleminiz de kalmıyor.
Bu Alarm Konuşuyor!

Nest Protect sıradan bir alarmdan çok daha fazlası. Alarm dendiğinde insanın aklına o sinir bozucu ses gelir. Ancak Nest Protect size bir alarm sesinden çok daha fazlasını veriyor. Sizinle konuşuyor. Herhangi bir acil durum sırasında size sorunun ne olduğunu ve nerede olduğunu söylüyor. Ya da alarmın üzerindeki butona bastığınızda pil ve sensörlerin durumunu size söylüyor. Kısacası Nest Protect sadece gerekli olduğunda değil, istediğiniz her zaman sizinle konuşuyor. Ayrıca birden fazla Nest Protect’e sahipseniz Wi-Fi bağlantısı olmasa bile, bunlar birbiriyle bağlantı kurup sizi aynı anda uyarabiliyorlar. Bir araştırmaya göre, çocuklar acil bir durumda alarm sesiyle uyanmayabiliyor. Ancak Nest Protect insan sesiyle çocukların uyanmalarına yardım ediyor.




İster Kablolu, İster Pilli

Evinizde bulunan Nest Protect ve Nest Learning Thermostat birlikte çalışarak iyi bir ikili olabilirler. Örneğin; Nest Protect’in alarmı devreye girdiğinde Nest Thermostat herhangi bir sızıntı ihtimaline karşı gazı otomatik olarak kesiyor. Üstelik Nest Protect’in faaliyet sensörleri, Nest Thermostat’ın Auto-Away özelliğinin gelişmesine yardımcı oluyor.
Isının hızlı bir şekilde yükseldiği yerlerde genelde ateş olur. Böyle bir durumda Nest Protect dumana daha duyarlı hale geliyor. Ve eğer tehlikeli bir durum sezerse size erken bir uyarı veriyor. Böylelikle acil bir durumla başa çıkabilmeniz için daha fazla zamanınız oluyor. Bununla birlikte Nest, karbonmonoksit seviyesini sürekli olarak kontrol ediyor ve olası bir acil durumda karbonmonoksit tehlikeli bir düzeye ulaşmadan size haber veriyor. Çünkü karbonmonoksit kokusuz, renksiz ve fark ettirmeden evinizi kaplayabilen bir gazdır. Ancak siz fark etmeseniz de, Nest Protect bunu fark ediyor.
Cihazın mobil uygulaması sayesinde alarm devreye girdiğinde cep telefonunuza bir bildirim mesajı gönderiliyor. Böylece nerede olursanız olun, herhangi bir acil durumdan anında haberdar olabiliyorsunuz. Ayrıca mobil uygulama üzerinden pil ve sensörlerin durumunu da kontrol edebiliyorsunuz.
Nest Protect’in sesli uyarı sisteminde İngilizce ve İspanyolca olmak üzere iki dil seçeneği bulunuyor. Nest cihazı satın almak isteyenler için iki opsiyon sunmuş. İsteğinize bağlı olarak kablolu ya da pilli modeli satın alabilirsiniz. İki model de temel olarak aynı özelliklere sahip. Ancak kendini denetleme bilgisini rapor etme ve Nest Thermostat ile bağlantı kurma konusunda birkaç ufak farklılık var.
Nest bir fark yaratmak istemiş. Ve bunu da başarmış. Nest Protect’in konuşarak sizi bilgilendirmesi, üstelik bunu sadece acil durumlarda değil, siz her istediğinizde gerçekleştirmesi devrim niteliğinde bir olay. Zaten en büyük farkı da bu özellik yaratıyor. Bunun yanı sıra Heads-Up ve Nightly Promise gibi özellikler de alarmların sinir bozan özelliklerinin önüne geçmek için düşünülmüş. Bütün bunlar Nest Protect’i diğer duman ve karbonmonoksit alarmlarından farklı bir yere koyuyor.
Nest’in İş Ortakları

Nest tüm bu cihazları geliştirmenin yanı sıra, ürünlerinin çeşitli cihazlarla entegre olarak çalışabilmesi için de birtakım anlaşmalar yapıyor. Nest’in iş ortaklığı yaptığı firmalar arasında Mercedes-Benz, LIFX, Jawbone, Whirlpool, Chamberlain, IFTTT ve Logitech bulunuyor.
  • Mercedes-Benz: Mercedes-Benz’in arabalarındaki yol bilgisayarı yardımıyla Nest Thermostat kontrol edilebiliyor.
  • LIFX: Nest Protect herhangi bir duman ya da karbonmonoksit algılarsa LIFX lambalarının rengi kırmızıya dönüyor. Sadece bu kadar da değil. Diyelim ki tatile çıktınız. Nest Thermostat kendini Auto-Away moda alır ve LIFX’e bunu bildirir. LIFX de evde biri varmış gibi görünmesini sağlamak için evdeki lambaların otomatik olarak yanıp sönmesini sağlar.
  • Jawbone: Jawbone’un UP24 adındaki akıllı bilekliği uyandığınızda bunu algılayıp Nest Thermostat’a haber veriyor ve Nest evin sıcaklığını sizin alışkın olduğunuz seviyeye getiriyor.
  • Chamberlain: Chamberlain marka bir uzaktan kumandalı bir garaj kapısına sahipseniz, arabanızı parketmek için garaj kapınızı açtığınızda bu Nest Thermostat’a bildiriliyor ve Nest evin sıcaklığını buna göre ayarlıyor. Ya da arabanızla garajdan çıktığınızda bu da Nest Thermostat’a bildiriliyor ve Nest Auto-Away modunu devreye sokuyor.
  • IFTTT: IFTT Tüzerinde oluşturacağınız koşullu bir ifadeyle acil durumlarda bir planınız olabilir. Örneğin IFTTT üzerinden şöyle bir ifade oluşturabilirsiniz: “Nest Protect duman algılarsa, komşularıma mesaj gönder.”
  • Logitech: Nest Thermostat ve Logitech Harmony uzaktan kumandaya sahipseniz, Logitech Harmony ile evinizin sıcaklığınızı istediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz.
  • Whirlpool: Enerji kullanımının yüksek olduğu zamanlarda Nest bunu Whirlpool marka cihazınıza (kurutma / çamaşır makinesi) bildirir ve cihaz eğer çalışacaksa bunu enerji kullanımı azalana kadar ertelemesini sağlar.
  • Google: Bunların yanı sıra Google Now servisi ile Nest Thermostat arasında da bir entegrasyon yapılmış. Google Now üzerinden vereceğiniz sesli komutlarla Nest Thermostat’ın sıcaklığı istediğiniz gibi ayarlamasını sağlayabiliyorsunuz.
Sonuç olarak Nest‘in akıllı ev sistemleri alanındaki ilk şirketlerden biri olması, geliştirdiği ürünlerle yaşam kalitesini artırması ve hayatı kolaylaştırması, enerji tasarrufu ve ev güvenliği konularına yenilikçi çözümler getirmesi, ve arkasındaki Google desteği ile bu alandaki lider marka olma yolunda çok avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Bakalım şirket ilerleyen zamanlarda ne gibi projelerle karşımıza çıkacak!

 
Alıntı Hızlı Cevap
Yeni Konu Aç Konuyu Cevapla

Bookmarks

Seçenekler Arama
Stil


Forum Günün Sözü
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
seks hikayeleri seks filmi izle sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort izmir escort izmir escort izmir escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlı bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan antalya rus escort

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121