Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Kasım 2015, 20:17   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Avcılık Belgesi Nasıl Alınır?



Av hayvanlarını çeşitli yöntemler ve araç-gereçler kullanarak avlama işine avcılık; bu işi gerek hobi gerekse de maddi kazanç elde etmek amacıyla yapan kişilere de avcı denir. Ancak her canı isteyen veya merakı olan avcı olamaz. Çünkü dünyada ve ülkemizde avcı olabilmenin kuralları ve şartlar mevcut. Bu yazımızda nasıl avcı belgesi alınır sorusuna yanıt aramaya çalıştık.
Ülkemizde kara avcılığı yapmak isteyen kişilerin 4915 sayılı kanunda yer alan şartları taşıması gerekiyor. Yine 2521 ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu da avcı olmak isteyenleri yakından ilgilendiren kanunlar. Zira ülkemizde av ve avcılık işleri bu kanunlarla düzenlenmiş durumda. Avcılık belgesi alabilmenin ilk şartı bir Avcılık ve Atıcılık Kursunu başarıyla tamamlayabilmektir. Bu kurslar yılın belli dönemlerinde Halk Eğitimi Merkezlerince açıldığı gibi yine ücreti mukabilinde özel kurs merkezlerice de verilmektedir. Genellikle 32 saatlik bir eğitimin ardından tabi tutulan yazılı sınavdan 100 üzerinden 45 puan alan adaylar başarılı sayılmaktadır. Kursa kayıt için 18 yaşından gün almış olmak ve okuma yazma bilmek yeterlidir. Sınav sonuçları açıklandıktan en geç bir hafta sonra kurs bitirme belgenizi alabilirsiniz.
Avcılık Belgesi'ni ilk kez alacaklar İl Müdürlüklerinden alacakları matbu resmi yazıyla bağlı bulundukları vergi dairesine giderek avcılık belgesi harç tutarını yatırarak işlemlerini başlatacaklardır. Vergi dairesinde harcın yatırıldığına dair makbuzu/dekontu alana avcı adayı sertifika belgesinin aslı veya noterden onaylı fotokopisi, 2 adet son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf, ikametgah belgesi, adli sicil kaydı, sağlık raporu (varsa yerine süresi dolmamış tüfek ruhsatı), Avcılar Kulübü ya da derneği üyelik kayıt belgesiyle birlikte İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi'ne giderek belgelerini almak için müracaatta bulunabilirler.
Avcılık belgesinin süresi bir yıldır. Her yıl ocak ayı içinde mevcut avcılık belgelerinin vizeletilmesi yani geçerliliğinin uzatılması gerekmektedir. Bunun için vergi dairesine giderek önce o seneki harç tutarını yatırmak ve alınacak makbuzla beraber İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurmak gerekli Başvuru esnasında avcılık belgesinin aslı, yivsiz tüfek ruhsatının aslı veya fotokopisi ve dernek üyelik belgesi de ibraz edilecek belgeler arasındadır.
  Alıntı Hızlı Cevap