Gargara Forum » Genel Bölümler » Yemek Tarifleri » Yumurta Yemekleri » Kayısı Kıvamında Yumurta Nasıl Pişirilir?

Yeni Konu Aç Konuyu Cevapla

     
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10 Şubat 2016, 22:43   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kayısı Kıvamında Yumurta Nasıl Pişirilir?



Herkes yumurtasını farklı kıvamda sever. Ancak yumurtanın haşlanarak tüketilmesinde en çok tavsiye edilen yumurta sarısının çok katılaşmamış olduğu kayısı kıvamıdır. Yumurta pişirmede bu kıvamın elde edilmesinde ise pişirme süresi önemlidir.
Kayısı Kıvamında Yumurta Nasıl Pişirilir?
Yumurtanın cezvede pişirilmesi için öncelikle cezveye bir miktar su ve tuz koyulur. Tuz hem yumurtanın çatlamasını önler hem de pişen yumurtanın kabukları bu şekilde daha kolay soyulur. Daha sonra bir kaşık yardımıyla yumurta cezvenin içine oturtulur.
Yumurtanın cezveye olabildiğince yumuşak şekilde bırakılmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde kabuktaki çatlaklardan dışarıya kaçan yumurta akı suyun içinde biçimsiz şekilde haşlanır. Bu durum hem görselliği bozar hem de yumurtadan beklenen lezzetin yakalanmamasına neden olur. Yumurta cezveye koyulduktan sonra su seviyesi yumurtanın üzerini kaplamıyorsa cezveye yumurtanın üzerini kaplayacak miktarda su ilave edilir.
Cezve ocağa alındıktan sonra ocak yakılarak orta ateşe alınır. Yumurtanın kayısı kıvamında olması için orta ateşte toplam pişme süresi ise 4-6 dakika arasında olmalıdır. 4 dakikalık bir pişirme süresi sonucunda yumurta sarısının kıvamı biraz daha sıvı iken, 6 dakikalık pişirme süresinin ardından yumurtanın beyazı ve sarısının dış kısmı iyi pişmiş ve yumurta sarısının ortası yumuşak olur.
Damak zevkine göre bu iki kıvam arasında istenen kıvamın elde edilebilmesi için yumurtanın pişirilmesi süresinde küçük oynamalar yapılabilir.
Zamanlayıcılar Nasıl Kullanılır?
Pişirilen yumurtada kayısı kıvamının elde edilebilmesi için yumurta şeklindeki zamanlayıcılar da kullanılabilir. Pişirilen yumurtanın yanına koyulan ve pişirilme süresi ile doğru orantılı olarak renk değiştiren bu araçların üzerinde “yumuşak”, “orta” ve “sert” şeklinde ifadeler bulunur. Pişirilme esnasında renk değişimi “orta” yazan bölüme geldiğinde pişirilme işlemi sonlandırılırsa kayısı kıvamında yumurta elde edilebilir.
Zamanlayıcıların kalite farkları yumurta kıvamında bazı sapmaların olmasına yol açabilir. Bu yüzden bu tip araçlarla birkaç deneme yapılarak renk değişimi miktarı ile yumurta kıvamı arasındaki ilişki net olarak anlaşılıp istenen kıvamda yumurta elde edilebilir.
Pişirilen yumurta soğuk suda 5-6 saniye kadar bekletilip servis edilebilir. Soğuk suda daha uzun süre tutmak yumurtanın lezzetini etkileyeceğinden özellikle kahvaltılık yumurtaların bu şekilde fazla soğutulmamasına özen gösterilmelidir.
  Alıntı Hızlı Cevap
Yeni Konu Aç Konuyu Cevapla

Bookmarks



Forum Günün Sözü
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
seks hikayeleri seks filmi izle sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort izmir escort izmir escort izmir escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlı bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan antalya rus escort