Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Kasım 2015, 23:00   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kuzu Göbeği Nasıl Saklanır?



Her besin doğada her dönem yetişmemektedir. Mantar da bunlardan biridir. Farklı dönemlerde yetişen mantarlar yılın diğer dönemlerinde tüketilecekse iyi bir şekilde muhafaza edilmeleri gerekir. Bununla birlikte kültür mantarlarının tüketildiği zamanlarda da tüketim sürelerini iyi değerlendirmek ve uygun koşullarını sağlamak gerekir. Eğer uygun koşulları sağlanmazsa bu gıdalar bozulur ve tüketilemez hale gelir. Bozulduğu farkedilmeden tüketilen gıdalarsa zehirlenmelere yol açabilir.
Kuzu göbeği mantarı bizim Türkiye'de çok bulunan bir mantar türüdür. Bununla birlikte ticari değeri de yüksektir. Avrupa mutfaklarından özellikle Fransa ve İtalya’da çokça kullanılır. Bu ülkelerde pahalı bir tür olan kuzu göbeği mantarıyla çeşitli yemekler hazırlanır. Bu yemekleri hazırlarken de saklama koşullarına çok dikkat edilmesi gerekir.
Kuzu göbeği iklim ve yetiştiği ortam bakımından çok fazla seçicidir. Her dönemde iklim koşulları aynı olmadığından aynı verimde yetişmez. Bu yüzden uzun süre kullanmak adına bazı yöntemler geliştirilmiştir.
Kuzu göbeği mantarının en iyi saklama yöntemi kurutmadır. Kurutulan kuzu göbeği rutubetsiz ve güneş almayan bir yerde saklamak gerekir. Nem, rutubet, güneş gibi faktörler saklama süresini kısaltır. Uygun ortamlarda, ferah bir havada, kurtlanmaya müsait olmayan bir yerde saklanmalıdır. Bu konuda bilgi sahibi kişiler uygun ilaçlamalar yaparak süreyi epey uzatabilmektedirler. Bu ortamlarda ortalama olarak 3 yıla yakın saklanabilir. Ancak 2 yıl içerisinde tüketilmesinin en sağlıklı yöntemdir.
Kısa vadede taze tüketilecekse en ideali 2 ile 4 derece arasında muhafaza etmektir. Su ile temasından kaçınılmalıdır. Su ile temas ettiği takdirde ömrü azalır. Plastik kaplarla direkt temas etmemesi de önemlidir.
  Alıntı Hızlı Cevap