Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ekim 2015, 22:57   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart İstiridye Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?



Yenilebilir mantar türlerinden biri olan istiridye mantarı, ülkemizde son yıllarda kültürle üretimi popüler hale gelen lezzetli bir mantar türüdür. Şapkasının şeklinden ötürü istiridye adı verilen mantarın Latince ismi ise Pleurotus Ostreatus’tur. İlk kez 1917 yılında kültürle üretimi yapılan istiridye mantarı, kavak mantarı veya kayın mantarı olarak da bilinir.
Yelpaze şeklinde, istiridye kabuğunu andıran yayvan, kenarları içe doğru hafifçe kıvrık bir şapkaya sahiptir. Şapkasının rengi olgunlaştıktan sonra krem-güderi bir renk alır. Sapları şapkayla neredeyse birleşik ve oldukça kısadır. Lifli bir yapıya sahiptir. İstiridye mantarının doğal yaşam alanları ağaç gövdeleri ve kütüklerdir. En çok gövde budaklarında ve yaralı kısımlarında, ilkbahar ve sonbahar aylarında yetişir. İstiridye mantarı kültür mantarları arasında en çok üretilen 2. mantar türüdür. En fazla üretilen istiridye mantarı Pleurotus ostreatus türüdür. Ostreatus dışında en çok üretimi yapılan türler Florida ve Sajorcaju’dur. Dünyanın en büyük istiridye mantarı üreticisi ise Çin’dir.
İstiridye Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
İstiridye mantarı lezzetli mantar türlerinden biridir. Nol yağda, düşük ısıda yavaş yavaş kızartıldığında balık tadını andırır.
İstiridye mantarı mantarın kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir. Topraksı tadıyla kendine özgü bir aromaya sahiptir. Bu özelliği ile risotto gibi pirinç yemekleriyle iyi uyum sağlar. Makarna, lazanya ve diğer soslu hamur işlerinde mantar sosu olarak kullanılabilir.
  • Çorbalar: Tek başına mantar çorbası olarak pişirilebileceği gibi, sebze ve et ürünleriyle beraber de pişirilebilir.
  • Sebze soteleri: Yeşil yapraklı sebzeler ve kök sebzelerin hemen hepsiyle uyumludur.
  • Et ve tavuk soteleri: Özellikle Uzakdoğu yemeklerinde, köri ve zencefil gibi baharatların kullanıldığı tariflerde kullanılabilir. Soya sosunun yakıştığı mantarlardan biridir.
  • Balık ve kabuklu deniz mahsulleri: Karides, balık, ıstakoz vb. deniz mahsullerinin servisinde sunulan soslarda çeşni olarak kullanılabilir.
  • Makarnalar: Krema ile pişirildiğinde lezzetli bir makarna sosu olarak değerlendirilebilir.
  • Pilavlar: Risotto ve pilav tariflerinde kullanılabilir.
  • Kızartmalar:: Tek başına kızartılabileceği gibi garnitür olarak sebzelerle birlikte kızartılabilir.
  • Salatalar: Haşlanarak salatalara ekleneblir. Dereotu ve maydanoz gibi yeşilliklerle uyumludur.
  • İç harçlar: Börek, gözleme vb. hamur işi harçlarında ince ince doğranarak kullanılabilir.
  Alıntı Hızlı Cevap