Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ekim 2015, 22:52   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Domates Yemeklerde Nasıl Kullanılır?



Patlıcangiller ailesinden gelen bir bitki olan domatesin anavatanı Güney ve Orta Amerika'dır. Hem kolay yetiştirilmesi hem de lezzeti domatesin pek çok yemekte kullanılmasını sağlamıştır. Ek olarak, içinde bulunan antioksidanlar sayesinde sağlık açısından da pek çok faydası olan domates, özellikle Türk, İtalyan, Fransız ve İspanyol mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.
Domatesin Kullanılma Yöntemleri
Domatesi; taze, konserve şeklinde ya da kurutulmuş olarak yemeklere eklemek mümkündür. Domates deyince akla ilk gelenlerden olan salçayı da unutmamak gerekir.
  • Taze domates daha çok salatalarda, meze türü aperatif yemeklerde tercih edilir. Meze türü yemeklerden bazıları; şakşuka, acılı ezme, mamzama, enginar salatası, panzanella (İtalya'da Toskana yöresine özgü bir salatadır), pirpirim piyazıdır.
  • Konserve domates genellikle patlıcan, fasulye, menemen gibi yemeklerde kullanılır. Konserve domatesi evde hazırlamak da oldukça kolaydır. Yaz aylarında alınan domatesler doğrandıktan sonra 30-45 dakika kadar kaynatılır ve sıcak olarak kavanozlara koyulup ağzı sıkıca kapatılır. Nemden ve ışıktan uzak bir ortamda saklanır.
  • Kurutulmuş domates de yine salatalarda, mezelerde ve özellikle kahvaltılık olarak kullanılabilir.
  • Son olarak salça hazır alınabileceği gibi evde de yapılabilir. Evde salça yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli kural domates seçimidir. Alınacak domatesler etli ve az sulu olmalıdır.
Domatesle Yapılabilecek Kolay Tarifler
Şakşuka
Akdeniz yöresine ait bir meze olan şakşuka için gerekli malzemeler; patlıcan, dolmalık biber, acı sivri biber, yumurta ve taze domatestir. Biberlerin tamamı küçük küçük doğranır, ardından zeytinyağında biraz kavrulur, sonra kuşbaşı doğranmış olan patlıcanlar da biberlerin içine atılır, biraz daha kavrulduktan sonra rendelenmiş domatesler de eklenip 10 dakika kadar pişirilir, sonra yumurtalar eklenir ve pişince ocaktan indirililir. Soğuk ya da sıcak olarak servis etmek mümkündür.
Menemen
Menemen için gerekli malzemeler; soğan, yeşil biber, domates ve yumurtadır. Soğan ve yeşil biberler kavrulduktan üzerine domates eklenir. Pişmeye yakın üzerine yumurta kırılır ve yumurtası olduktan sonra sıcak olarak servis edilir.
Kahvaltılık Kuru Domates
Kahvaltılık kuru domates için; öncelikle kurutulmuş domatesler haşlannır, ardından orta büyüklükte doğranıp büyük bir kasenin içine alınır. Sosu için; rendelenmiş sarımsak, kekik, sumak, biraz tuz, pul biber ve kara biber zeytinyağı ile karıştırılıp domateslerin üzerine dökülür.
  Alıntı Hızlı Cevap