Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Ekim 2015, 22:17   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Çam Fıstığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?



Fıstık çamının kozalakları içerisinde yetişen çam fıstığı, yüksek kalorili, protein ve mineral açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Kahramanmaraş, Muğla, Aydın, Çoruh, Trabzon ve Manavgat yörelerimizde yetişen bitkinin ana vatanı Akdeniz Bölgesi’dir. Pek çok kültürün farklı mutfaklarında türlü yemeğin içine konulan çam fıstığı, özellikle Osmanlı Mutfağı’nda oldukça sık kullanılmış ve geçmişten günüzüme pek çok yemeği lezzetlendirmiştir.
Çam Fıstığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Pilavlarda Kullanımı: Çam fıstığının en çok kullanıldığı yemek grubu pilavlardır. Kestaneli pirinç pilavı, iç pilav, kafes pilav, kuzu kapama, maklube, saray pilavı, tavuk sarma, hamsili pilav, tavuk ve hindi dolması, perde pilavı, kıymalı kuskus gibi pek çok yemeğin pilavlı harcına ilave edilir. Çam fıstığının pilavlarda ve pilavlı yemeklerde kullanılmasının en büyük nedeni, zengin malzemeli, kuru yemişli bu yemeklerin aromasını ve rahiyasını bozmaması fakat yine de doğrudan bir lezzet katmasıdır.
Dolmalarda Kullanımı: Zeytintağlı yaprak sarması, kavun dolması, bulgurlu biber dolması, zeytinyağlı lahana sarması, Girit sarması, patlıcan dolması ve zeytinyağlı biber dolması gibi pirinçli, bol malzemeli harçlar ile yapılan dolmaların tümünde çam fıstığı kullanılır.
Soslarda Kullanımı: Çam fıstığı, İtalyanların pek çok makarnaya ilave ettikleri pesto sosun ana malzemesi fesleğen ile harika bir uyum sağlar ve bu sosun içinde temel malzemelerden biridir. Pestonun yanı sıra dipsos, salata sosu ya da makarna sosu olarak kullanılan acılı avakado sosu yapımında da çam fıstığı kullanılır.
Tatlı ve Hamur İşlerinde Kullanımı: Çam fıstığı, ana yemeklerde olduğu kadar tatlı ve hamur işlerinde kullanımıyla da öne çıkar. Bu yiyeceğin baskın olmayan, tuzsuz ama lezzetli yapısıyla tatlılarınızın kıvamını ve lezzetini bozmadan onlara ekstra bir yemiş ve tat ekleme şansına erişebilirsiniz. İrmikle çok yakışan çam fıstığı, irmik tatlısı ve dondurmalı ya da sade irmik helvasına ilave edilir. Pek çok helvanın içine eklendiği gibi bazı yörelerde un helvasında da görülür. Kurabiye, ekmek ve kek gibi pek çok hamur işine de katılan çam fıstığının Antep fıstığı ile birlikte ezmesi yapılır. Arzuya göre aşurenin içinde ya da süslemesinde de çam fıstığının lezzetinden faydalanılır.
  Alıntı Hızlı Cevap