Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Ekim 2015, 22:16   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Zerdeçal Yemeklerde Nasıl Kullanılır?



Hint ve Ortadoğu mutfağının en gözde baharatlarından biri olan zerdeçal zencefil ile aynı aileden gelir. Tek başına kullanıldığı gibi köri gibi baharat karışımlarında yer alan ana baharatlardan biridir. Yemeğe kendine has bir aroma verir. Lezzetinin yanı sıra yoğun sarı pigmentler içerdiğinden renk vermesi için de tercih edilir.
Zerdeçal köri gibi baharat karışımlarında, çorbalarda, soslarda, et yemeklerinde, sebze yemeklerinde, tatlılarda, şerbet ve meyve sularında, çaylarda kullanılabilir.
Zerdeçal Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
  • Sebze soteleri: Zerdeçal diğer sebzelere kıyasla karnabahar, patates, havuç ve diğer kök sebzeler ile iyi bir uyuma sahiptir.
  • Pirinç pilavları ve salatalar: Zerdeçalın en çok yakıştığı tahılların başında pirinç gelir. Pilav ya da salata yaparken, bir tutam zencefil ekleendiğinde yemeğe hem renk hem de hafif bir lezzet verir.
  • Yeşillikler: Ispanak, beyaz ya da karalahana gibi sebzeler az miktarda su ile yeşilliklerini kaybetmeyecek kadar haşlandıktan sonra zerdeçal, zeytinyağı ve limon suyu ile zenginleştirilebilir.
  • Yoğurt sosları: Türk mutfağında yoğurt sosları birçok tarifte kullanılır. Yoğurda eklenen küçük bir miktar zerdeçal estetik bir sunum katar. Ayrıca sarı rengi ile çocuklar için dikkat çekici ve eğlenceli bir alternatif olabilir.
  • Çorbalar: Karnabahar ve patates gibi sebze çorbalarında karabiber gibi standart baharatların yerine zerdeçal kullanılabilir. Kök sebzelerle oldukça uyumlu olan zerdeçal çorbalara güzel bir aroma katar.
  • Sağlıklı atıştırmalıklar: Güne enerjik başlamak için meyve suları, müsli ve yoğurt karışımlarında zerdeçal kullanılabilir. Antioksidan bileşikler bakımından çok zengin olan bu baharat vücuda güç, enerji ve direnç verir.
  • Tatlı ve kremalar: Özellikle pirinç tatlılarında ve sütlaçlarda zerdeçal benzersiz bir tada sahiptir. Bunun yanı sıra doğal bir gıda boyası olarak pasta kremalarında ve hamurlarda renklendirici olarak kullanılabilir.
  • İçecekler: 1 bardak ballı süte zerdeçal eklenerek renkli ve lezzetli bir içecek elde edilebilir. İsteğe göre sıcak veya soğuk içilebilecek bu süte buruk bir tat vermemesi için zerdeçal çok az bir miktarda eklenmelidir.
  Alıntı Hızlı Cevap