Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Ekim 2015, 22:09   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Donmuş Et Tekrar Dondurulur mu?



Dondurulmuş gıdalar doğala en yakın muhafaza koşullarındaki yiyeceklerdir. Hiçbir katkı maddesi bulunmadan, sadece gıda içeriğindeki suyun dondurulması sayesinde elde edilen dondurulmuş ürünler bu özellikleri sayesinde sağlıklıdır da.
Ancak, dondurulmuş bir ürünün çözündürülmesi işlemi biraz problem yaratabilmektedir. Çözündürülürken mikrobiyal bozulmalara daha müsait bir alan haline gelen dondurulmuş gıdalar, ne zaman kullanılacaksa karar verilip öyle çözündürülmelidir. Aksi takdirde, dondurulmuş bir gıda ürününü çözündürüp daha sonra tekrar dondurma işlemi yapılması gibi bir durum söz konusu olamaz.
Özellikle de dondurulmuş gıda denildiğinde etler ilk akla gelen yiyeceklerdendir. Bozulmaya en müsait gıdalar içerisinde yer alan etler, dondurulmuş şekilde buzlukta muhafaza edilmesi ve lazım olduğunda çıkarıp kullanılması en konforlu yiyeceklerden birisidir. Dondurulmuş şekilde daha uzun süre etleri koruyabilir ve belirli süre zarfı içerisinde olmak üzere istediğiniz zaman çıkarıp her yemeğinizde kullanabilirsiniz.
Ancak etleri dondurduktan sonra, “Ben bu eti kullanmaktan vazgeçtim, geri buzluğa koyup dondurayım.” derseniz yanlış bir uygulama yapmış olursunuz. Çünkü yüksek protein içeriğine sahip etler, dondurulup çözündürüldükten sonra bakteri üretmeye başladığı için, tekrar dondurulması ve sonra tekrar çözündürülüp kullanılması gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilir. Yüksek protein içeriği bu işlemler sırasında gıda zehirlenmesine sebebiyet verecek en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkacaktır.
Dondurulan gıda ürününde mevcut üreyebilecek olan mikroorganizmaların (bakteriler) dondurma işlemi sayesinde inaktif edilmesi, yanı üremesinin durdurulması sağlanır. Ancak çözündürme işleminde, bu mikroorganizmalar yeniden faaliyete geçerek gıdayı bozmak için çalışmalara başlarlar. Yani tüm bu olayların temelinde, çabuk bozulabilecek gıdalar dondurarak korumak yatmaktadır. Ancak, bu raf ömrü de gıda tekrardan çözülmeye başlayana kadar geçerli olduğundan, çözündürme işlemi yapılmış etleri çözündürdükten sonra kesinlikle dondurmayın! Aksi takdirde belirtildiği gibi, gıda zehirlenmeleri ve benzeri pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır.
Ayrıca, dondurulmuş ürünlerin çözülmesinden sonra meydana gelen değişikliklerden birisi de yapısal değişmelerdir. Her gıda hücrelerden meydana gelir. Su donarken diğer tüm sıvılardan farklı olarak hacmi büyüyerek donduğundan, donan et ürünün hücreleri de şişecektir ve hücre zarı basınçla birlikte zarar görür. E zarar görmüş bir hücrenin olumsuz sonucu da, et bozulmaya çok müsait olan ve bakterilerin etki edebileceği haldeki bir ürün haline gelir. Böylelikle, çözündürülen ette yine mikroorganizmalar çoğalır ve hemen tüketilmezse gıdaya, dolayısıyla da insan sağlığına zarar verir.
  Alıntı Hızlı Cevap