Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Ekim 2015, 21:23   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Sirkeyle Sebze Nasıl Yıkanır?




Pazardan veya marketten aldığımız sebzelerin çoğunda ciddi oranda çürükcül bakteriler bulunmaktadır. Bu bakterilerin sebepleri tarla ve bahçelerde kullanılan bekletilmiş gübreler, sulama sularının lağımdan alınması ve kullanılan ilaçlar gibi bir çok sebepleri olabilir.
Kullanılan sebzeler çok iyi yıkanmazsa içlerindeki mikroorganizmalar ciğer dalak böbrek gibi iç organlara yerleşep ölümlere dahi yol açabilir. Sebzelerin temizlenmesinde genellikle bolsuyun yeterli olduğu düşünülür ancak kullanılan ilaçların ve üzerlerindeki böcek vs nin temizlenmesi açısından yeterli olmayabilir. Özellikle kıvırcık, marul, lahana gibi sebzeler çok kıvrımlı oldukları için suyun altına tutmak yeterli olmayacaktır. Bu tür özellikle yapraklı sebzeler parçalara ayırılıp suda bekletilip daha sonra tekrar yıkanarak temizlenmelidir.
Meyve ve sebzelere yapışan pazariz ve böcekler çoğunlukla tek yıkamada temizlenmezler. Sebze ve meyveker önce sudan geçirilip kaba pislikleri akıtıldıktan sonra derin bir kaba ya da leğene su doldurulup meyve ve sebzeler içine doldurulup bir çorba kaşığı limon suyu ya da sirke eklenip enaz 5 dk bekletilmelidir. Bu işlemle sebze ve meyvelere yapışan parazit ve böcekler kendilerini suya bırakırlar. Bu işlemden sonra tekrar bol su ile yıkama işlemi yapılıp ondan sonra tüketilmelidir. Salata ve yemeklere sirke ve limon katılması temizlenmelerini sağlamaz. Çünkü limon ve sirke bakterileri öldürmez sadece yumuşayıp suya bırakılmalarını sağlar. Bu yüzden suda bekledikten sonra da iyice durulanmaları gerekir.
C vitamini suyla birlikte çözünen bir vitamindir bu yüzden c vitamini açısından zengin olan sebzeleri uzun süre suda bekletmek doğru değildir. Ancak temizlenmeleri de zor olacağı için en azından büyük parçalar halinde suda bekletilip suyla temaslarını azaltıp besin değerlerini korumaya çalışmak gerekir. Aynı zamanda bekletme suyuna sirke ya da limon suyu eklemenin bakterilerin temizlenmesi açısından %98 daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.

  Alıntı Hızlı Cevap