Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Ekim 2015, 22:44   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Yumurta Haşlanınca Neden Çatlar?




Dünyanın en ucuz ve zengin içeriğe sahip maddesi yumurtadır. Yüzyıllardır insanoğlunun beslenmesinde önemli bir yer tutması ile birlikte, günümüzde de 7'den 70'e herkesin beslenme düzeni ya da rutininde bulunması gerekmektedir. Yüksek protein, sodyum, sağlıklı yağ içeriğine sahiptir. Çok fazla tüketilmesi önerilmemekle birlikte, sarısı da önemlidir. Haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, binlerce besinle kombin ederek tüketilebilir.
Ancak özellikle haşlama sırasında hemen hemen herkes yumurtaların çatlamasından yakınmaktadır. Bunun bilimsel açıklaması, yumurtanın kabuğu ve içerisindeki beyaz ile olan çizgide bulunan küçük hava balonlarıdır. Yumurta ısındıkça, içerisindeki hava baloncukları da genişlemektedir. Sıcak hava dışarı itme yapacaktır ve kabuğun üzerindeki baskı çatlamaya sebep olmaktadır.
Bunu önlemek için yapılabilecek birçok yöntem vardır.
1) Yumurtaları kullanmadan önce kesinlikle buzdolabından çıkartın. Oda sıcaklığında tutulan yumurtalar, haşlanırken çatlamaz. Ya da hızlı kullanılacaksa, ılık suyun altında yıkanmalıdır.
2) Yumurtaları kaynamış suya direk olarak eklemek yerine, yumurta ile hemen hemen aynı sıcaklıkta suya koyup altını yakın, haşlanmasını bekleyin. Musluktan doldurduğunuz normal sıcaklıktaki su, bunun için idealdir.
3) Tuz ve sirke, bilinen en geçerli yöntemlerdendirler. Kaynamadan önce suya ekleyeceğiniz tuz ya da sirke, kabarcıkların kabuğu zorlamasının önüne geçer ve yumurtalarınız kırılmamış olur.
4) Son olarak denenebilecek bir diğer teknik ise, igne ile yumurtanın yuvarlak kısımlarından delikler açmaktır.


  Alıntı Hızlı Cevap