Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Ekim 2015, 22:41   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Reçel Neden Şekerlenir?




Reçel kahvaltı sofralarının aranan lezzetlerinden bir tanesidir. Hele ki reçelin kıvamı tutturulursa, yani içerisindeki meyve oranı ve şeker miktarı birbiri ile dengeliyse o reçelin tadına doyum olmaz. Kıvamı, meyve, şeker oranı dengeli olmamasının yanı sıra saklama koşulları da reçelin şekerlenmesi ve küflenmesine neden olur.
Serin ve karanlık yerler reçellerin saklanması için uygun koşullarda değildir. Buzdolabında kalması reçelin donmaya başladığının bir göstergesidir. Reçellerinizi açık ve serin ortamlarda muhafaza etmeniz gereklidir. Cam kavanozlarda kapağı kapalı bir şekilde, direkt olarak güneş ışığı almayan serin yerler reçellerin saklanması için en ideal saklama alanlarıdır. Bu koşulları sağlayan ortamlarda sakladığınız reçeller asla şekerlenmeyecektir.
Reçel yaparken dikkat edilmesi ve uygulanması gereken kurallar vardır. Bu kurallar reçellerin hem lezzetli olmasını hem de şekerlenmesini önler. Reçellerin şekerlenmesini engellemek için reçel kaynatılırken fazla su ilave edilmemelidir. Yani reçelin kıvamlı olması önemlidir. Ne fazla sulu ne de kıvamı fazla koyu olmamalıdır. Peki bunu nasıl anlayabiliriz ? Reçelin şurubu koyulaşmaya başladığında bir kaşığın ucu ile aldığınız reçelden bir tabağa damlatınız. Damlattığınız şurubun şekli bozulmadan kalıyorsa ve meyveler şeffaflalıyorsa reçel kıvam almış demektir. Ayrıca, reçel pişerken tencerenin yüzeyinde oluşan köpüklerin süzgeç ile alınması gerekmektedir. Tencerenin altını kapatmaya yakın bir zamanda limon suyunu ilave edin ve 5 dakika kadar kaynatarak ocağın altını kapatın. Reçelin şekerlenmesini ve küflenmesini önlemenin bir başka püf noktası ise, pişen reçel kavanozlara sıcakken konur fakat kavanoz kapakları reçel soğumadan kapatılmamalıdır.
Reçellerimizin şekerlenmesini önlemek için bir kaç püf nokta verdik. Peki, şekerlenmiş reçeller nasıl kıvamlı reçele dönüştürülür? Tencerenin içerisine su koyun ve kaynatın. Daha sonra şekerlenmiş reçel kavanozunuzu kaynayan suya bırakın ve kısık ateşte bekletin. Reçeliniz çözülene kadar bekleyin ve çözülünce tencerenin altını kapatıp reçel kavanozunu çıkartın. Böylece şekerlenmiş olan reçeliniz eski kıvamına kavuşmuş olacaktır.
Reçellerin şekerlenmesi kıvamının tutturulması ve en önemlisi olan muhafaza koşulları ile alakalıdır. Reçelinizin uzun süre eski kıvamını korumasını yani şekerlenmemesini istiyorsanız sakladığınız koşullara dikkat etmelisiniz.

  Alıntı Hızlı Cevap