Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Ekim 2015, 22:17   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kırmızı Et Nasıl Lezzetlendirilir?



Birçoğumuzun zevkle yediği bir besindir kırmızı et. Diğer etlerden biraz pahalı olması nedeniyle tavuk ve balıktan daha az tüketilir belki, fakat yendiğinde de tadıyla, pişmesiyle kısacası her yönüyle bizi tatmin etmesini bekleriz. Kırmızı etin pişmesi kadar pişme öncesi yapılacak lezzetlendirme işlemi de bir o kadar önemlidir. Çünkü yapacağımız bu işlemler etin pişmesi içinde önemli olan etkenler olacaktır. Peki kırmızı et nasıl lezzetlendirilir.
Kırmızı eti lezzetlendirmek sadece kırmızı ete uygulanacak karışımlar demek değildir. Bunun aşamaları vardır. Bir eti lezzetlendirmenin en önemli unsuru bekletmektir. Et ne kadar dinlenirse o kadar lezzetlenir.
Not: Mutlaka güzel bir et almaya dikkat edin. Et mermer gibi olmalı. Kırmızı ama aralarındaki ince yağlar geçmeli bize mermer gibi bir görüntü vermeli. Ve eti asla dövdürmeyin.
Eti lezzetlendirme işlemi yani marinasyon çeşitleri mevcuttur. Aslında bu marinasyonlar da öncelik etin, marine malzemelerinin tadını alması değil pişmeye hazır hale gelmesidir. Lezzetlendirmek için marinasyona konulacak her malzeme uyum içinde görevini yapacaktır.
Eti lezzetlendirmek için en çok kullanılan yöntem zeytinyağıyla yapılanıdır. Kekikli et tadını sevenlerin başvuracağı bir yöntemdir. Bu yöntemde etimizi bir kaba alıp üzerine, her yerine temas edecek şekilde bir miktar zeytinyağı gezdirin. Ve üstüne bol miktarda taze kekik serpin. Bir gün dinlendirin. Arada eti alt üst edin. Zeytinyağı asidi tüm sinirleri çürütecek kekiği içine çekecek ve lezzetli bir et haline gelecektir.
Diğer bir lezzetlendirme yöntemi ile süt ile yapılandır. Eti koyduğumuz kaba eti kapatacak şekilde süt zeytinyağı ve karabiber koyun. Ağız tadımıza göre birazda fesleğen atın. Ve bir gün dinlendirin. Aynı gün yapmak istiyorsanız en az dört saat dinlendirin.
Ekşimsi tadı sevenler için bir diğer yöntem şalgam suyu ile marine yöntemidir. Şalgam suyu içindeki asit zeytinyağı görevi yapacağı için zeytinyağına gerek yoktur. Sadece kaba aldığımız ete şalgam suyu dökmemiz ve dinlendirmemiz yeterlidir.
Domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, karabiber ve yoğurtla yapılan marine bir diğer lezzetlendirme işlemidir. Bütün malzemeler karıştırılıp bir harç elde edip içine eti koyarak bir gün dinlendirilerek pişime hazır hale gelir.
Not: Et dinlendirilirken asla tuz atmayın. Tuz, eti pişirme esnasında atılır. Marine esnasında tuz atılması kuru ve sert bir et elde etmemizi sağlar.
  Alıntı Hızlı Cevap