Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Ekim 2015, 22:20   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Un Nasıl Kavrulur?



Kurabiye, helva, çorba ve çeşitli tatlıların yapımında kavrulmuş un ana besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden unun kavrulması kolay olarak algılansa da çok dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Çünkü unun yapısı gereği ısı değişimlerine karşı çok hassastır. Unun kavrulması işleminde de ısı kullandıldığı için ısı ayarlanması özen göstererek yapılmalıdır.
Unun kavrulması nasıl yapılmalıdır?
Taban bölgesi kalın bir biçimde olan mümkünse çelikten yapılmış tencere ya da tavanın un kavrumasında kullanılması tavsiye edilmektedir. Un çelikten tencere ya da tavaa konulduktan sonra ısı ayarı minumu seviyede yapılır, beklenmeye başlanır. Un kavruluncaya kadar ısı ayarıyla kesinlikle oynanmamalıdır. Un kavrulması için 30 dakika gerekmektedir. 30 dakika boyunca un spatula ya da kaşık yardımıyla karıştırılarak gerçekleştirilmelidir.
Unun kavrulmaya başladığı anlamak için unun renginin değişmesi beklenmelidir. Unun rengi doğal beyaz halinden yavaş yavaş sarıya dönüşmeye başladığında ve duman çıkmaya başladığı zaman ısı tamamen kapatılmalıdır. Daha sonra uc başka bir kaba alınarak soğuması için beklenir. Burada dikkat edilmesi gereken ocak tamamen kapatılsa bile un karıştırılmaya devam edilmelidir. Çünkü ısınmış tencere ya da tavanın etkisiyle una bir süre daha ısı gitmektedir. Bu ısı ile birlikte unun kavrulma işlemi devam etmektedir. Soğuması için başka bir yere aktarmadan önce hafif hafif karıştırmak da bu yüzden fayda vardır.
  Alıntı Hızlı Cevap