Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Ekim 2015, 20:58   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Un Nasıl Elenir?




Hamur işleri yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli işlemlerden birisi unun elenmesidir. Unun elenmesi, yapılan hamur işinde topaklanmayı engeller. Topaklanma olmaması hamurun daha kolay yoğurulmasını, daha kısa sürede kıvam almasını ve hamur yoğurulması için daha az emek harcanmasını sağlar. Ayrıca unun elenerek kullanılması, hamurun özelliğinin her tarafında aynı olmasını sağlayarak, hamurun daha iyi kabarmasına da yardımcı olmaktadır. Unun elenmesi ayrıca un içinde yabancı maddeler varsa bu maddelerin undan ayrılarak istenmeyen durumların yaşanmasını da engeller. Bu sebeplerden dolayı, yapılacak hamur işinden en iyi sonucun alınabilmesi için unun elenerek kullanılması gerekir. Peki, unun nasıl elenmesi gerekir?
Un Nasıl Elenir?
  • Un elemek için ince delikli bir eleğe ihtiyaç vardır. Kalın delikli elekler ise genel olarak unu elemelerine rağmen, bu elekler kullanıldığında az miktarda da olsa hamurda topaklanmalar görülebilir.
  • Eleme işlemi için, yapılacak olan hamur işinde kullanılacak kadar un bir kaba alınır. Kaptaki un ince delikli eleğe dökülür ve elek sallanarak üzerindeki un yoğurma işleminin yapılacağı kabın içerisine elenir.
  • Un elemek için mekanizmalı un elekleri de kullanılmaktadır. Son derece pratik olan bu araçlar silindir şeklinde olup eleğin hemen üzerinde hareketli bir parça bulunur. Eleğin kulpundaki parçaya kuvvet uygulandığında, elek üzerindeki mekanizma hareket eder ve unu da hareket ettirir. Un bu şekilde zahmetsizce elenebilir.
  • Evde un eleği yoksa ince delikli bir süzgeç de un elemek için kullanılabilir. Ancak süzgecin ıslak veya nemli olmamasına dikkat edilmelidir. İnce delikli süzgeç içine koyulan un, süzgece yanında hafif hafif vurulmak suretiyle rahatça elenebilir.
  • Elek veya süzgeç bulunmayan durumlarda ise unlu karışıma sıvı bir madde koyulmadan, karışım çırpma teli ile iyice karıştırılmaldıır.

  Alıntı Hızlı Cevap