Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Ekim 2015, 20:58   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kuru Fasulye Nasıl Islatılır?



Ülkemizde severek tüketilen kuru fasulye bir kurubaklagildir ve protein kaynağıdır. Çok tüketilen kuru fasulye yemek, piyaz vb. şekillerde değerlendirilir. Peki kuru fasulye pişirilmeden önce niçin ıslatılır ve bu işlem nasıl yapılır?
Kuru fasulye yemeği yapmadan önce hazırlık olarak fasulyeler bir süre ıslatılır. Bunun sebebi hem pişme süresini kısaltmak ve fasulyelerin sert kalmasını önlemek hem de fasulyenin gaz yapıcı etkisini azaltmaktır. Kurubaklagillerde bulunan oligosakkaritler bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve bağırsak mukozası için oldukça faydalıdır. Ancak oligosakkaritlerin gaz yapıcı etkisi vardır ve bu etkiyi azaltmak için bakliyatlar mutlaka ıslatılmalıdır. Bu işlem için öncelikle fasulyeler ayıklanıp bol su ile yıkanmalıdır daha sonra plastik olmayan bir kaba alınmalıdır. Fasulyelerin üzerine soğuk su 5-6 parmak aşacak şekilde eklenmelidir. Böylece fasulyeler ıslanmaya bırakılmalıdır. Islatma süresinin uzun tutulması, baklagillerin bir miktar filizlenmesini sağlar. Filizlenme sayesinde pişme süresi kısalır ve aynı zamanda bazı besin öğelerinde artma olur. Bu nedenle genellikle fasulyelerin bir gece önceden ıslatılması tavsiye edilir. Islatılan fasulyelerin sabah ıslatma suyu dökülmelidir ve tekrar sudan geçirilmelidir; çünkü gaz yapıcı öğeler ıslatma suyuna geçmiştir ve bunlar uzaklaştırılmalıdır. Islatma suyu dökülen ve sudan geçirilen fasulyeler artık yemek yapmak için pişirilmeye hazırdırlar.
Protein değeri yüksek, ekonomik, kolay ulaşılabilir olan kurubaklagiller aynı zamanda bağırsak sağlığı üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle sık sık soframızda bulundurmamız gereken besinlerdir.
  Alıntı Hızlı Cevap