Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ekim 2015, 20:26   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Çipura Nasıl Temizlenir?



Ülkemizde çoğunlukla Akdeniz ve Ege'de avlanan çipura oldukça lezzetli bir balık türüdür. Son yıllarda denizlerdeki sayıları giderek azalmaya başlayan çipura, balık üretme çiftliklerinde bolca yetiştirilmektedir.
Çiftlik çipurası özel yemlerle yetiştirildiğinden deniz çipurasına göre daha iri olsa da açık denizlerde tutulan çipuranın lezzetini vermez. Deniz çipurasının tadı doğal yöntemlerle beslendiği için daha lezzetlidir. Çipura balığının ızgarası, tavası, fırında buğulaması ve çorbası yapılır. Temizlemesi biraz zahmetli olsa da en lezzetli balıklardan birisidir. Özellikle deniz çipurası ızgarasının, lezzetine doyum olmaz.
Peki, bu lezzetli balığı en kolay şekilde nasıl temizleriz?
Çipura balığını temizlemek için önce derisi üzerinde bulunan pullar bir kesme tahtasında yavaşça zedelemeden bıçakla kazınarak iyice temizlenmelidir. Üzerinde pul kalmayacak şekilde akan suyun altında el ile ovalayarak derisini temizleme işlemi tamamlanır. Çipura balığının iç organları sadece karın bölgesi bıçak ile boydan boya çizilerek çıkartılır. Göğüs boşluğunda bulunan siyah ve kan pıhtılı kısımlar, iyice temizlenene kadar bol su ile yıkanır. Balıkların içlerinin daha iyi pişmesi için, her iki yan karın kısımları üzerine verev şekilde bıçakla bir veya iki adet çok derine inmeden çizik atılır ve süzgece alınarak iyice süzülmesi sağlanır. Bu şekilde temizlenen balıklar pişirilmek üzere hazırlanmış olur.
  Alıntı Hızlı Cevap