Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ekim 2015, 20:19   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Patlıcan Nasıl Közlenir?



Patlıcan Türk mutfağının en sevilen sebzeleri arasındadır. Birçok çeşidi yapılmasıyla birlikte, közleme yöntemiyle de çeşitli yemekler ve salatalar yapılmaktadır.
Patlıcan közlemeyi hangi şekillerde yapabiliriz?
Yemek için kullanılacak patlıcanların seçiminde rengi, parlaklığı ve sert olması ayrıca içinin de çekirdeksiz olması önemlidir. İyice yıkanmış ve kurulanmış patlıcanları ocakta, ocak gözünde, fırında ve ızgarada közleyebiliriz.
Ocak üstünde yapımı:
Ocak gözünün büyük kısmının üstüne koyduğumuz patlıcanı orta ateşte, baştan sona başında durarak kontrollü bir şekilde közleriz. İyice yumuşadığını çatalla kontrol edip diğer tarafını da aynı şekilde közlemeye devam ederiz. Bu işlem biraz uzun sürer, ocağı kirletir fakat en lezzetli bu şekilde olur.
Ocakta yapımı:
Genişçe bir teflon tavada veya közleme için kullanılan saç tavada yumuşayıncaya kadar pişiririz.
Fırında közlemenin de iki yolu bulunmaktadır:
Izgarada yapımı:
Patlıcanların her iki tarafına iğne ile birkaç delik atarız. Patlıcanları ızgara teline yerleştiririz. Fırının ızgara kısmını çalıştırıp önce bir tarafını közleriz, çatalla yumuşadığını kontrol ederek diğer taraflarını da közleriz. Fırında yaparken kirlenmemesi için alt tepsiye folyo kağıt sermeyi unutmayın.
Tepside yapımı:
Fırın tepsisini folyo kağıt ile kaplarız. Patlıcanların iki tarafına iğne ile birkaç delik atıp, patlıcanları tepsiye yerleştiririz. 200 C fırında yumuşayıncaya kadar pişiririz. Patlıcanları her türlü közlemede kararmaması için sıcakken soymalıyız.
  Alıntı Hızlı Cevap