Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ekim 2015, 20:46   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart İyi Peynir Nasıl Anlaşılır?



Pek çok çeşidi bulunan peynirler çok iyi birer tamamlayıcıdır. Kahvaltıda tüketebileceğiniz gibi yemeklerde de kullanabileceğiniz peynirlerin kalitesine dikkat etmek, hem damak tadınız hem de sağlığınız için son derece önemlidir. Peki iyi peynir nasıl anlaşılır?
Sert peynirler uzun süre dayanabilme özelliğine sahip olurlar. Tuzlu olan peynirin de dayanması süresi genellikle daha uzundur. Ancak her peynir çok da fazla dayanmayabilir. Bir peynirin taze olup olmadığını öncelikle kokusundan anlayabiliriz. Taze peynirin kokusu gayet hoş olur. Bayat ve bozuk peynir ise ağır bir kokuya sahip olur. Bununla birlikte peynirin rengi de kalitesini anlamak için oldukça önemlidir. Peynirde sararma bayatlama belirtisi olabilir. Bazı yörelerde ise küflenmiş peynir tüketilebilmektedir, bu durum tamamen peynirin özelliği ile ilgilidir. Bozuk ya da bayat olduğunun göstergesi değildir.
Kültürlü peynirin üzerinde gözeneklerin olmaması gerekmemektedir. Bu gözenekler mikroorganizma tarafından açılmıştır. Klasik peynir de ise bu gözeneklerin belirli sayıda olması gerekir.
Peynir sadece peynir mayası, süt ve tuzdan oluşmaktadır. Bunlar dışında peynirde bulunan maddeler kimyasaldır. Bu kimyasal maddeler peynirin ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır. Örneğin beyaz peynirin eğer kaliteli ise kalıbı düzgün olur ve kenarları eşit olur. Beyaz peynir üzerinde küf, pas ve kir taşımaz. Rengi canlı olur ve parlaktır. Beyaz renginden taviz vermemelidir. Kaşar peynirler ise kendine özgü renklere sahip olabilirler. Bu renk ise sarıya yakın bir renktir.
Peynirin yapısının lekesiz, homojen ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Çok fazla sert ve kuru olmamalıdır. Aynı zamanda çok yumuşak ve sünger gibi de olmamalıdır. Peynirin tadının ise yakıcı, acı, ekşi olmaması gerekir. Değişik kokular da hissedilmemelidir.
Peynirin marketten alındıktan sonra doğru koşullarda saklanması gerekir. Doğru koşullarda korunmayan peynir besin değerini kaybeder. Peynirler kendi kaplarında ve buz dolaplarında saklanmalıdır. Uzun süre dolapta saklamak yerine kısa sürede tüketilmelidir. Sürekli dolaba sokulup çıkarılan peynirde bozulmalar meydana gelir. Sadece tüketilecek kısmı dolaptan dışarı çıkarılmalıdır.
  Alıntı Hızlı Cevap