Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ekim 2015, 20:45   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kefir Nasıl Saklanır?



Ülkemizde sıkça tüketilen bir ürün olan kefirin saklanması işleminde çeşitli imkanlar vardır. Kefir tüketen kişiler tatile giderken, evlerinden ayrılırken ya da herhangi bir sebeple kefir içmeye ara vermek istediklerinde kefir tanelerini saklayarak korumaları mümkündür. Bunun için temel olarak iki yöntem vardır. Kefir tanelerini dondurarak ya da kurutarak saklamaktır.
Kefir tanelerin dondurarak saklamak nasıl yapılır?
Öncelikle kefir taneleri temiz içme suyu kulllanarak yıkanır. Daha sonra temiz bir havlu üzerine konarak buzdolabınnın soğutucu kısmında saklanabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken eğer bu saklama çeşidi iki ayı geçerse kefir tanelerinde bozulma gibi problemler yaşanmaktadır.
Tekrardan dondurulmuş kefir tanelerini kullanmak için öncelikle donan kefir taneleri bir bardak soğuk su içerisinde birkaç dakika bekletilir. Daha sonra taneler çözülünce süzgeç ile alınır. Burdan sonra dikkat edilmesi gereken mayalanma işleminin yapılacağı ortamın sıcaklığıdır. Ortam sıcaklığı yaklaşık olarak 25 derece civarında olmalıdır.
Kefir tanelerin kurutarak saklamak nasıl yapılır?
Kurutma işlemi yardımıyla kefir tanelerini 1.5 yıla kadar saklamak mümkündür. Öncelikle yine temiz su ile yıkanır, ve temiz bir havlu üzerinde kurutulmaya bırakılır. Kurutulma işleminin iyi hava alan bir yerde yapılması gerekir. Boyutlara göre değişen kuruma süresi iki ile beş gün içerisinde sarı renk alarak gerçekleşir.
Kurutulan kefir tanelerin hava almayan bir kap içerisinde buzdolabının dondurucu olmayan kısımlarında saklanabilir. Tekrar kurutulan taneleri kullanmak için süt eklenerek mayalanması beklenir. 1 gün sonra süzülürek mayalanma işlemi kontrol edilir. Ama süzle işleminden sonra kefir hemen tüketilmemelidir. Kurutulan tanelerin tekrar eski haline dönmesi yaklaşık olarak 10 gün kadar süre istemektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap