Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ekim 2015, 20:39   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Labne Peyniri Nasıl Yapılır?



Yumuşak kıvamı ve hafifliği ile peynirden çok yoğurdu andıran labne, Lübnan’dan dünyaya yayılmış bir lezzet. Labnenin entegre süt tesislerinde endüstriyel olarak nasıl üretildiğini merak ediyorsanız işte aşamalar.
Sütün Alınması ve Ayrıştırılması
Tesise getirilen +5 derecedeki çiğ süt, özel bir sayaçtan geçirilip miktarı ve bileşimi tesbit edilir. Daha sonra süt temizleme seperatörü adı verilen bir filtreden geçirilerek içerisindeki kaba maddelerden süzülmesi sağlanır. Klarifikatör adı verilen bu makine, sütün içerisindeki katı olan tüm maddeleri güvenilir bir şekilde ayrıştırır ve sütü pastörizasyona hazır hale getirir. Ayrıştırılan süt stoklanmak üzere süt tanklarına gönderilir. Bu işlemden sonra pastörizasyona geçilir.
Pastörizasyon
16 saniyede 80 dereceye kadar ısıtılan süt, yine aynı süre içerisinde 30 dereceye kadar soğutulur. Isıtma sırasında yoğun bir krema ortaya çıkar. Krema ayrı olarak depolanır.
Kültür, Maya ve İnkübasyon Süreci
Pastörize edilen süt peynir teknelerine alınır. İlk önce kültür, daha sonra maya ilavesi yapılarak, 35- 40 dakika içerisinde sütün pıhtılaşması sağlanır. İnkübasyon adı verilen bu süreçte uygun sıcaklıkta kültür ve mayanın aktif hale gelmesi sağlanır.
Ambalajlama ve Depolama
İnkübasyon süresinin sonunda ikinci bir pastörizasyon işlemi uygulanır. Oluşan labne kreması, ambalaj ve depolama ünitesine gönderilir. El değmeden paketlenen ürünler, soğuk zincir ağı ile tüketicilere ulaştırılır.
  Alıntı Hızlı Cevap