Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ekim 2015, 20:38   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Süt Nasıl Saklanır?



Süt; çabuk bozulan bir gıda maddesidir. Doğru saklama yöntemleriyle ömrü uzatılabilir.
Pastörize sütlerin kapağı açılmadığı sürece ister kağıt pakette ister cam şişede; üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar rahatlıkla saklanabilir. Paketi açılmayan sütler için ortamın oda sıcaklığında olması ve fazla ışık almaması yeterlidir. Paketi açılmış pastörize sütleri buzdolabında saklamak gerekir. Bu şekilde en az 3, en fazla 5 gün daha saklanabilir. Bir haftaya ulaşan süt; buzdolabında korunsa dahi mutlaka bakteri üretmeye başlar ve tadını da kaybederek bozulur.
Cam şişelerdeki günlük sütler ise kapağı açıldıktan 2 gün sonra bozulurlar. Şoklama işleminden geçmedikleri için havayla temas ettiği andan itibaren çok hızlı bir şekilde bakteri üretmeye başlarlar. Bu yüzden şişe içerisinde alınan günlük sütler 2 gün içerisinde tüketilmelidirler.
Herhangi bir işleme uğramayan, direkt elimize ulaşan açık sütleri ise önce ince bir tülbent yardımıyla süzüp sonra kaynatmalıyız. Kaynayan sütü, cam şişelere ya da alüminyum tencelere aktararak soğumaya bırakmalıyız. Süt soğudukça üzerinde kaymak birikir. Sütü kaymağıyla birlikte buzdolabında saklamak gerekir. Bir gün sonra sütün üzerindeki kaymağı ayırmalıyız; çünkü üzerinden bir gün geçip kıvamını bulan kaymak bu süreden sonra bakteri üretmeye başlar. Bu kaymağı aynı gün tüketmek gerekir. Kalan sütü kapağını çok sıkı kapatmadan ya da bir tencere kapağıyla kapatarak buzdolabında 4- 6 gün saklayabiliriz.
  Alıntı Hızlı Cevap