Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ekim 2015, 20:34   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Zeytinyağı Nasıl Saklanır?



İnsan sağlığı için kullanılan yağlar içerisinde en sağlıklısının zeytinyağının olduğunu artık herkesçe bilmekte. Ancak zeytinyağının bu sağlıklı olma özelliğini koruyabilmesi için uygun şartlarda saklanması gerekiyor. Uygun şartlarda saklanmayan bir zeytinyağında hem lezzet hem de yapı olarak bazı bozukluklar oluşabilir.
Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?
  • Işıktan Koruyun: Zeytinyağı ışıktan pek hoşlanan bir ürün değildir. Bu nedenle ışıktan kesin surette korunması gerekir. Bu nedenle ya koyu renk cam şişeler ya da teneke kutularda saklanması tavsiye edilir. Bu seçim ışığın zeytinyağını etkilemesine engel olacaktır.
  • Doğru Kap Seçimi Yapın: En çok yapılan yanlışların başında zeytinyağını plastik bidonlarda saklamak gelir. Zeytinyağı bir süre sonra plastik ile etkileşime girecek ve tadı bozulacaktır. Cam veya metal kutular bu etkileşimi engeller.
  • Havayla Teması Engelleyin: Zeytinyağının havayla teması da zeytinyağının tadını bozan etmenler arasındadır. Bu nedenle kullanacağınız kadar miktarı ana tankınızdan bir şişeye boşaltmanız tavsiye edilmektedir. Kullanmak için ayırdığınız şişeninde ağzı her zaman kapalı olmalı ve damlalık gibi elemanları sadece zeytinyağını kullandığınızda takmanızı öneririz.
  • Isıdan Uzak Tutun: Zeytinyağı ile ilgili yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de ocağa yakın bir noktada konumlandırılmasıdır. Isı zeytinyağını bozan bir faktördür. Bu nedenle oda sıcaklığında mümkünse bir şarap dolabında ya da mahzende tutulması önerilir.
  • Zeytinyağının Ömrüne Riayet Edin: Zeytinyağı sanıldığının aksine yıllar geçse de kullanılabilecek bir ürün değildir. Ürünün maksimum kullanım süresi 1,5 yıldır. Bu süreyi geçen yağların tadında ve lezzetinde bozulmalar olur. Yağınızı bu süre içerisinde tüketin.
Zeytinyağı Bozulur mu?
Peki uygun şartlarda saklamayan bir zeytinyağı bozulur mu? Aslında bu sorunun cevabı bozulmaya nereden baktığınız ile alakalıdır. Zeytinyağı insanı zehirleyecek bir bozulma içerisine girmez. Ancak uygun şartlarda korunmaması halinde hem lezzet hem de tazelik bakımından bozulmalar olacaktır.
  Alıntı Hızlı Cevap