Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ekim 2015, 20:34   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hellim Peyniri Nasıl Saklanır?



Kıbrıs’ın en önemli ihracat ürünlerinden biri olan Hellim Peyniri aslen Araplardan Rumlara ve onlardan da Türklere geçmiştir. Hellim, keçi, koyun ve inek sütlerinden yapılır. Yaklaşık 250 gr.lık yumrular şeklinde hazırlanır veya kalıplarda bol tuzla salamura yapılır. Bu yüden uzun ömürlü bir peynirdir. En lezzetlisi keçi sütünden yapılanıdır. Hellim peynirinin en önemli özelliği kültür kullanmadan çiğ sütten yapılmasıdır. Hellim peyniri, Türkiye de 20. yüzyılda yayılmaya başlamıştır. Akdeniz yöresinde özellikle Mersin ve Silifke'de de yapılmaktadır. Hellim peyniri ızgara edilebilen, yemeklerde, salatalar ve makarnalarda kullanılan bir peynir çeşididir. Özellikle hellim peyniri kızartmasının güzel ve eşsiz bir tadı vardır.
Hellim yüksek miktarda kalsiyum ve protein içerir. Yine de, içeriğindeki yüksek miktardaki yağ kollestrol yüzünden bunlara bağlı hastalıkları olanların kullaırkan dikkat etmesi gereklidir.
Hellim peyniri nasıl saklanmalıdır?
Peynir, +3-+5 C de, ışıksız ortamda saklanmalıdır. Eğer aldığınız peyniri hemen tüketmeyecekseniz kendi ambalajı ile saklamalısınız. Ambalajı açıldıktan sonra ise saklama kabına konulması gerekir aksi halde peynir kuruyacaktır. Peynirin saklanmasında en önemli nokta ise hava ile olan temasını en aza indirgemektir. Bunun için peynirinizi şeffaf folyoya sarıp buzdolabının alt raflarında saklayabilirsiniz. Hellim peynirinizi dilimlere ayırmadan bütün olarak saklamalısınız.
Koyun sütünden yapılan hellim peyniri 1 sene boyunca bozulmadan saklanabilmektedir. Fakat inek sütünden yapılan hellim peynirinin ömrü uzun olmadığı için dondurucuda saklamanız gereklidir.
  Alıntı Hızlı Cevap