Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Ekim 2015, 20:34   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Mocha Nasıl Yapılır?



Kahve çekirdeklerinin çeşitli şekillerde öğütülmesi ve demlenmesi sonucunda çok farklı kahve çeşitleri ortaya çıkmıştır. Mocha ya da Türkçedeki kullanılışı ile moka da bu kahve türlerinden bir tanesidir. Bu kahve, adını Yemen’in bir zamanlar çok önemli bir kahve ticaret limanı olan Mocha’dan almaktadır.
Mocha temel olarak çikolata ve kahvenin kombine edilmesidir. Mocha yapımında kullanılacak espressonun hazırlanması için gerekli olan kahve ise tam ya da koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin ince çekilmesi ile elde edilir. Çikolata tadı için de genellikle çikolata tozu, çikolata şurubu, çikolata sosu veya eritilmiş kuvertür çikolata kullanılır.
Mocha genellikle, yaklaşık 300 mililitrelik bir bardağa hazırlanarak servis edilir. Mochanın yapımında öncelikle espresso makinesinde 17-18 gram kahve kullanılarak iki ölçek (double shot) espresso hazırlanır. Hazırlanan kahvenin üzerine yaklaşık 24 gram kadar çikolata koyulur ve kahve ile çikolata topak kalmayacak şekilde iyice karıştırılır. Bu aşamadan sonra yaklaşık 60 mililitrelik süt, basınçlı süt köpürtme aracı ile köpürtülerek kahve-çikolata karışımı üzerine dökülür. Hazırlanan kahvenin üzeri ise isteğe göre çikolata tozu, süt köpüğü ya da krem şanti ile süslenebilir. Mocha yapımında kullanılacak çikolatanın çeşidi ve miktarı damak tadına göre değişebilir.
Mochanın espresso tabanlı olarak hazırlanması bu içeceğin evde hazırlanmasını zorlaştırır. Çünkü köpüklü ve sert bir kahve olan espresso, her evde bulunmayan özel makinelerle yaklaşık 10 bar değerindeki basınçlı su ile hazırlanır.
Evde espresso hazırlamak içinse moka cezveleri kullanılabilir. Görünüş olarak çaydanlığa benzeyen mocha cezvelerinde üst üste iki hazne bulunur. Üstteki haznenin içinde kahve koyulacak bir bölüm bulunur. Bu bölüme kahve, alttaki hazneye ise su koyulur. İki hazne birbirine geçirilip sıkıca kapatıldıktan sonra ocağın üzerine koyulup ısıtılmaya başlanır. Bir süre sonra buharlaşan suyun yarattığı basınç ile alt haznedeki kaynamış su, haznenin ortasındaki borudan üst hazneye geçmeye başlar. Suyun bu geçişi, üst haznedeki kahve koyulan bölümden devam eder. Geçen su kahveyi demleyerek üst haznede birikir. Bu şekilde hazırlanan kahve tam olarak espresso olmasa da, espressoya yakın bir ürün ortaya çıkar. Elde edilen kahve, daha önce anlatılan şekilde çikolata tozu ve süt ile hazırlanarak mocha elde edilebilir.
Evde köpüklü süt elde etmek için soğuk sütün düşük devirde blenderdan veya rondodan geçirilmesi yeterli olacaktır. Ya da french press içine soğuk süt koyulup, presin yavaş hareketlerle 10-15 defa bastırılıp çekilmesiyle de köpüklü süt elde edilebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap