Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Ekim 2015, 20:32   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Pastırma Nasıl Yapılır?



Evde pastırma yapılır mı demeyin! Bu tarif ile ağızda dağılan, lokum kıvamında pastırma yapmak çok kolay. Üstelik çemen ve sarımsak oranını ayarlayarak damak tadınıza göre kendi '' özel'' karışımınızı hazırlayabilirsiniz.
Pastırma yapmak için malzemeler:
  • Pastırmalık Et
  • Kaya Tuzu
  • Pastırmalık çemen karışımı
Uygulama:
  1. Pastırma yapmak için kullanacağınız et, pastırmanın kalitesini de belirler. Pastırma için en makbul et sırt bölgesinden çıkarılan etlerdir. Bütçenizin durumuna göre antrkot, kontrfile ya da but bölgesinden çıkarılan etleri kullanabilirsiniz.
  2. Sırt etini bütün olarak alın. Hayvanına göre değişmekle birlikte sırt bölgesinden çıkartılacak etin uzunluğu yaklaşık 65-70 cm’dir. Aldığınız etin içerisinde mermer görünümünde bir yağ tabakası olmasına dikkat edin. Yağ oranı ne kadar çok ve dengeli olursa et o kadar lezzetli olur.
  3. Etin boyunun yanı sıra kalınlığı da önemlidir. Baskı ve kurutma işlemleriyle etin inceleceğini düşünerek en az 5-6 cm kalınlığında bir et seçmeye özen gösterin.
  4. But etinden pastırma yapmak için arka butu tercih edin. Kasabınızdan tek bir parça halinde, mümkün olduğunca sinirsiz bir et çıkartmasını isteyin.
  5. Et seçimini yaptıktan sonra sinir ve fazla yağlarından temizleyin.
  6. Etin tuzu kolayca çekebilmesi için keskin bir bıçak yardımıyla, etin sadece bir yüzünde derin kesikler açın. Kesikleri açarken diğer yüze geçmemeye ve eti parçalamamaya dikkat edin
  7. Kalın taneli kaya tuzu kullanarak etin tüm yüzeyini kaplayın. Açmış olduğunuz kesiklerin içerisine de aynı şekilde tuz ile doldurup, tuzun etin içine işlemesini sağlayın.
  8. Tuzla kaplanan eti iki adet düz zeminin arasına koyup, suyunun çıkması için ağırlık koymayı unutmayın. Örneğin iki mdf levhanın arasına koyacağınız etin üzerine büyük boy damacana koyarak yeterli ağırlığı sağlayabilirsiniz. Ete ağırlık uygularken suyun daha kolay akması için tahtaya eğim vermeyi unutmayın.
  9. Et su vermeyi bırakana kadar yaklaşık 4-5 gün boyunca eti tuzda bekletin.
  10. Daha sonra fazla tuzu çıkartmak için eti temiz ve bol su bulunan bir kabın içerisine alın. Yaklaşık 2 gün boyunca, birkaç saate bir suyu değiştirin.
  11. Serin, havadar ve direkt güneş ışığı almayan bir yerde kurumaya bırakın.
  12. Pastırmanın üzerinde kullanılan kaplama çemen unundan, sarımsaktan ve toz kırmızı biberden oluşur. Etin büyüklüğüne göre ideal ölçüyü hazırlamanız zor olabilir. Pratik bir çözüm için hazır çemen karışımı kullanabilirsiniz.
  13. Kuruttuğunuz etin üzerini çemen ile kaplayıp 3-4 gün daha kurutun.
  14. Pastırmanız afiyetle tüketilmek için hazır.
  Alıntı Hızlı Cevap