Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Ekim 2015, 21:39   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Eskişehir Yemekleri



Eskişehir, Frigyalılara dayanan tarihi, zengin kültürel mirasları, her geçen gün gelişen modern yüzüyle Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biri. Tüm bunların yanı sıra yöresel lezzetleri ile de dillere destan bir şehir. Gerek Anadolu'nun gerekse Kırım, Balkan ve Kafkas göçmenlerinin Eskişehir'e kazandırdığı lezzetler ile Eskişehir mutfağı, zengin bir yemek kültürene sahip.
Eskişehir'in en meşhur yemeği şüphesiz ki çibörektir. Eskişehir denilince akla ilk gelen ögelerden biri olan çibörek, Kırım göçmenleri ile bölgeye kazandırılan bir lezzettir. Ay şeklinde kapatılan, içine çiğ soğan, kıyma ve baharatlarla yapılan bir harç doldurulan çibörek, kızartılarak pişirilir. Arzuya göre peynir, patates vb. malzemelerden de yapılabilir fakat özündeki iç harç kıymalıdır.
Eskişehir'e gidip yemeden dönmemeniz gereken bir diğer lezzet de Balaban köftedir. Üzerine özel bir sos, yoğurt ve tereyağı gezdirilmiş kare pideler ile servis edilen lezzetli ızgara köftelerden meydana gelen bu yemek, sunumu ile Bursa'nın meşhur İskender kebabı ile benzerlik gösterir.
Özellikle bayram arifelerinde ve mübarek kandil günlerinde pişirilen, aşure ve lokma gibi komşulara, yakınlara dağıtılan kıygaşa da Eskişehir'e Tatar göçmenler tarafından kazandırılmış bir lezzettir. Kıygaşa, çörek otu ve kıymadan yapılan bir harçla hazırlanır. Bol yağ ile kızartılan bir hamur işidir.
Klasik yoğurt çorbası ile benzerlik gösteren ama içindeki göce ve yumurtalı terbiyeden ötürü bambaşka bir lezzete dönüşen toyga çorbası, Eskişehir'in en meşhur çorbalarından biridir.
Eskişehir'in yöresel tatlısı haline gelen met helva ise ustalık gerektirecek kadar yapılması zor bir lezzettir. İnce uzun silindir dilimleri şeklinde hazırlanan; un, limon, yağ ve şeker ile hazırlanan bu lezzeti Eskişehir'in meşhur dükkanlarından satın alıp sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Hamur işleri özellikle de börekleriyle meşhur, farklı kültürlerin tatlarını bir araya getiren Eskişehir mutfağı, yiyenin bir daha yemek isteyeceği leziz yöresel yemekleriyle Eskişehir gezilerini de daha güzel hale getirecek kadar büyük bir rol oynuyor. Yolunuz Eskişehir'e düşerse sizler de bu lezzetli yemekleri tatmayı ihmal etmeyin.
Şimdiden afiyet olsun.
  Alıntı Hızlı Cevap