Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Ekim 2015, 21:33   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kastamonu Yemekleri



Hem tarihi hem de mutfak kültürü ile uzun yılların birikimini taşıyan Kastamonu, tarihin ve geleneklerin korunduğu ender yerlerden biri. Ekmeklerin ve çorbaların özel bir yere konulduğu Kastamonu mutfağında, yörenin elverişli coğrafi koşullarında yetişen birçok sebzeden ve otlardan farklı yemekler yapılıyor.
Keşli Erişte
Keş batı Karadeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılan yağlı süzmeyoğurdun, tuz ile kurutulmasından elde ediliyor. Oldukça sert bir yapıya sahip olan keş özellikle hamur işlerinde ve makarnalarda yağ ile kızartılarak sos olarak kullanılıyor
Etli ekmek
Mayasız hamurdan yapılan gözlemelerin üzerine konulan etli harç ile Konya yöresinde yapılan etli ekmeklerden bir hayli farklı farklı olan Kastamonu etli ekmeği yörenin en bilinen hamur işlerinin başında geliyor. Mantarlı, cevizli ve patates çeşitleri de yapılıyor.
Banduma
Hindi suyu ile ıslanan yufkaların ceviz içi ve tereyağıyla soslanarak pişirilmesiyle yapılan banduma, ramazan sofralarının vazgeçilmezi.
Patates Paçası
Haşlanmış patatesler sarımsaklı yoğurt ile ince bir kat olacak şekilde pişirilir ve üzerine tereyağlı sos dökülerek servis edilir. Kıymalı eklenerek de yapılabilen patates paçasını, kısa sürede hazırlanan ve iştah açıcı bir alternatif olarak sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Simit tiridi
Kastamonu simidi ile bildiğimiz yufkalı tirit tariflerinden bir hayli farklı bir teknikle yapılıyor. Kastamonu simitlerinin parçalanıyor ve kemik suyu ile ıslatılıyor. Sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş kıyma ile servis ediliyor.
Kuyu Kebabı
Özel tuğla fırınlarda pişirilen kuyu kebabının en önemli özelliği, koyunun ikiye kesilerek pişirilmesi. Birkaç koyunu alabilecek büyüklükteki tuğla fırınlarda yaklaşık 3 saatte hazır hale geliyor.
Kastamonu Helvası- Çekme Helva
Kastamonu’ya özel ve adıyla bütünleşmiş bir helva olan çekme helvası Osmanlı mutfağında yer alan saray tatlılarından biri. Tereyağı, şeker ve un ile yapılan helvanın püf noktası malzemelerin tepsiye sıkıca döşenmesinde ve kalıp olarak çıkmasında.
Cırık
Lokmaya çok benzeyen bir hamur tatlısı olan Cırık, mayalı cıvık ekmek hamurundan yapılıyor. Kaşıkla alınan küçük hamur parçaları yağda kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülerek servis ediliyor.
Tarhana
Kızılcıklı, ekşili, sütlü, pancarlı.. Tarhana’nın aklınıza gelmeyecek kadar çok çeşidini Kastamonu mutfağında görebilirsiniz.
  Alıntı Hızlı Cevap