Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Ekim 2015, 21:26   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kıbrıs Yemekleri



Kıbrıs mutfağını tek bir kültürle özdeşleştirmek neredeyse imkansız. Öte yandan yapılan her yemekte Kıbrıs'a özgü özellikler görmek mümkün. Sebze yemekleri, balık ürünleri, hamur işleri, tatlılar ve daha pek çok geniş yelpazede tat bulmak mümkün.
Fırın Kebabı
Kıbrıslıların, konuklarına sıkça ikram ettikleri tatlardan olan Fırın Kebabı, geleneksel lezzetlerden biri olma özelliğini taşıyor. Kıbrıs’ın taze kekikleriyle harmanlanan oğlak, kuzu ya da tavuk eti taş fırınlarda pişirilen lezzetli mi lezzetli bir ana yemektir.
Şeftali Kebabı
Hikayesi de olan bu kebap, Kıbrıs’a özel bir yemek çeşididir. Anlatılanlara göre Kebapçı Ali Usta bu lezzeti yaratmış ve soranlara adını Şef Ali Kebabı olarak zikretmiş fakat zamanla Şeftali Kebabı olarak anılmaya başlamış. Koyun veya keçi etinin terb adı verilen kısmı, soğan ve maydanoz ile karıştırılır ve sarılır. Şiş ve ızgara aracılığıyla pişirilir. Ali Usta, verdiği ismin Şeftali Kebabı olarak değişmesine ne der bilinmez ama bu lezzet damaklarda dolaşmaya devam ediyor.
Kıbrıs’tan ve lezzetlerden bahsedip mezelerden bahsetmemek olmaz. Mezeleri her daim hem başlangıç yemeği hem de ana yemek olarak tadabilirsiniz. Humus, Cacık, Samarella, Lahana ve Yoğurt Salataları, Çakızdez, Gabbar bu mezelerden yalnızca birkaçı.
Kolokas
Patatesi andıran lezzetli bir kök sebzedir. Kırmızı ve beyaz etin yanında tüketilir ve servis edilir.
Hellim Peyniri
Kıbrıs’da tüketilen vazgeçilmez lezzetlerden biridir. Hellimi kızartarak ya da ızgara yaparak tüketebilirsiniz. Dilerseniz mezelerinizin arasına da ekleyebilirisiniz.
Kıbrıs Köftesi
Patates, kıyma, maydanoz, soğan, yumurta, ekmek içi ve baharatla hazırlanan bu tat, damağınızdaki köfte tadına yeni bir renk katacak.
Ceviz Macunu
Türkiye’deki adı Ceviz Reçeli olan bu tat, Kıbrıslılarca tatlı olarak tüketilir. Cevizler, kabuklarından arındırıldıktan sonra suda bekletilir. Bir tülbent içerisinde cevizler kaynatılır. Geri kalan aşaması reçel yapımıyla aynıdır.
Pirohu
Nor, tuz, nane ve yumurta karıştırılarak elde edilen karışım, küçük hamurların içerisine doldurulur. Daha önceden kaynatılmış suya atılarak haşlanır. Sıcak olarak sunuma hazırlanır.
Saymakla bitmeyen bu eşsiz mutfak hem Ortadoğu’dan hem Akdeniz’den lezzetleri kendi bünyesinde yeniden yaratmayı başarmış.
Acıkan var mı
  Alıntı Hızlı Cevap