Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Ekim 2015, 20:40   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ege Mutfağının Özellikleri



Ege mutfağında ot yemeklerinin önemli bir yeri vardır. Özellikle ot yemeklerine zeytinyağı da eklendiğinde ortaya güzel bir ikili çıkmaktadır. Ege mutfağında lezzetlerin birbirine karıştırmamasına özen gösterilir. Ot yemekleri, içine et eklenmeden saf şekilde tek başına tüketilir. Bu yüzden et yemekleri de çoğunlukla tek başına tüketilmektedir.
Ot Yemekleri
Isırgan otu kavurması, ebegümeci kavurması, arapsaçı otu kavurması, arapsaçı otunun ekşilemesi gibi yemekler çok yenmektedir. Bu tarz otların bir kısmı haşlanarak, bir kısmı haşlanmadan, bir kısmı da hem haşlanıp hem de kavrularak yapılabilmektedir.
Turp otu gibi yemekler haşlanarak yapılan yemeklerdendir. Turp otu haşlamadan yenemez. Önce haşlanır, daha sonra zeytinyağı ve soğan ile beraber kavrulabilir. Başka bir seçenek olarak, haşlandıktan sonra yabani portakal turunç veya limon ile beraber ekşilenerek güzel bir meze veya yemek elde edilebilir.
Genellikle İzmir ile anılan ama aslında bütün Ege bölgesinde yapıldığına çokça rastlanılan şevketi bostan otu yemeği de çok sevilmektedir. Artık her yerde bulmanın mümkün olduğu bu bitkinin üst kısmı tuz ile salata haline getirilebilir, kök kısmı ile ise ayıklandığı zaman hem çorba hem de etli yemek yapılabilmektedir.
Radika ve deniz börülcesi gibi yemekler de haşlandıktan sonra limon ve sarımsaklı soslar eklenerek yenen ot yemekleri arasındadır.
Et Yemekleri
Ege bölgesinde koyun, kuzu ve oğlak yetişmektedir. Hem oğlak hem de kuzu ile yapılabilen kuyu kebabı, kuzu kapama, her hangi bir küçükbaş hayvan ile yapılabilen acılı güveç, çöp şiş gibi yemekler oldukça tercih edilmektedir.
Ege mutfağında cemiyet yemekleri adı verilen yemekler vardır. Keşkek adı verilen bu özel yemek kuzu eti veya oğlak eti ile yapılabilmektedir.
Büyükbaş hayvanlar daha çok sebzeli et yemeklerinde ve köfte yapımında kullanılmaktadır.
Tatlılar
Dünya incir üretiminde en ön sıralarda olan ülkemizin Ege bölgesinde incir tatlısı çok meşhurdur. Ege mutfağında incir, hem şeker ile beraber fırınlanarak, hem de süt ile ocakta kaynatılarak tatlı haline getirilebilmektedir. Tahin ve ceviz ile beraber servis edilen kabak tatlısı da ege mutfağının vazgeçilmezlerindedir.
Meyvelerin bol olması sebebi ile yaz mevsimlerinde komposto, kış mevsimlerinde ise hoşaf yapılmaktadır.
Ege bölgesine özgü ilginç bir tatlı da karlardan üretilmektedir. Kışın kar yağdığında dağlar ve kuyularda depolanan karlar yazın kesilerek kent merkezine getirilir. Bu karlar çeşitli şuruplar ile karıştırılarak serinletici bir tatlı gibi servis edilir. Ege mutfağında buna kar helvası denmektedir.
İzmir’in ve dolayısı ile Ege mutfağının olmazsa olmazlarından olan İzmir lokması da bu mutfağın vazgeçilmezlerindendir.
  Alıntı Hızlı Cevap