Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mayıs 2016, 23:18   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Zekat İbadetinin Bireysel Ve Toplumsal Faydaları

Zekat İbadetinin Bireysel Ve Toplumsal Faydaları

İslam’da bir fakiri doyurma, bir hayvana sahip çıkma, yolda insanları rahatsız eden bir nesneyi kaldırma gibi basit görülen birçok davranış ibadet olarak görülmüştür. Bu bilinçle hareket eden insan, kendini tüm canlı ve cansız varlıklara karşı sorumlu olduğunu bilir ve ona göre davranır. Zekat vererek, kendisinin sahip olduğu para ve eşyanın kölesi olmadığını ispat eder, gerçek zenginliğin paylaşmakla gönül zenginliği olduğu gerçeğini kavrar. İhtiyaç olanlara yardım ederek zengin olmanın sorumluluğunu yerine getirir.

Zekatın ibadetinin bireysel ve toplumsal önemi, Zekatın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir,

Her şeyden önce bir çok ibadette olduğu gibi zekat ibadetininde yerine getirilmesinin nedeni Allah'ın emretmiş olmasıdır. yaptığımız pek çok ibadetin hem bireysel hem de topsulsal faydaları vardır. Cenabı Allah herşeyi hikmetle yaratır. fakat bizler ibadetlerimizi bu hiikmetler için yapmayız. İbadetleri sadece Allah emrettiği için yaparız. aksi taktirde ibadetimiiz ibadet olmaktan çıkar.zekatında hem toplumsal hem de bireysel faydaları vardır. Bu fayda ve hikmetler şunlardır.

Zekât, bizi cimrilikten korur. Zenginlerde şefkat ve merhamet duygusunu geliştiren zekat, sosyal bir ibadettir. Zekat sayesinde toplumda kıskançlıklar ortadan kalkar. Kendilerine yardım eden zenginlere karşı sevgi ve saygı duyguları taşırlar. Böylece toplumda birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları kuvvetlenmiş olur. Zekât nedeniyle paranın ve servetin belli kimselerin eli altında toplanması önlenerek, ekonomik denge ve adaletli paylaşım sağlanır.

Zekât alan insanlar, sıkıntılarını giderdikleri için mutlu olurlar. Herkesin mutlu olması, toplumu, dolaysıyla ülkeyi huzurlu kılar. Kısacası zekât, insana gönül zenginliği, şefkat, merhamet ve cömertlik gibi birtakım güzel duyguları kazandırır.

Dinimiz, toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik eden birçok esaslar getir*miştir. Allah’ın emri olan zekat, sosyal yardımlaşma sistemidir. Toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlar.

Zekâtını veren zengin müslüman, Allah"a karşı şükür borcunu yerine getirmiş olur.
  Alıntı Hızlı Cevap